A magyar tudomány ünnepe

Kategória: Eötvös hírek

A magyar tudomány ünnepe

A magyar tudomány ünnepét 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Az "Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja" ezért e napot a 2003. évi XCIII. törvénnyel a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította. E jeles alkalomból a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete ebben az esztendőben is konferenciát szervezett, melynek témája

Bolyai Matematika Csapatverseny 1. helyezés

Kategória: Eötvös hírek

Bolyai Matematika Csapatverseny 1. helyezés

Iskolánk 3.a osztályos tanulóinak Manócskák csapata 1. helyezést ért el a BOLYAI CSAPAT Kft. 2022/2023. tanévben megrendezett Bolyai Matematika Csapatverseny 3-8. osztályosoknak megyei/körzeti fordulóján.

A csapat tagjai Kiss Eszter, Márton Réka Hajnalka, Szőke Dóra és Végső Mira.

Felkészítő tanáruk: Bere Andrea Gratulálunk!

Négy évszak négy túra

Kategória: Eötvös hírek

Az Eötvös Gyakorlóiskola alsó tagozatos tanulói a "Négy évszak négy túra" program keretében élményekben gazdag túrán vettek részt.

Tájékoztató a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara által nyújtott képzésekről, valamint az új felvételi eljárás során szerezhető pontokról

Kategória: Eötvös hírek

Tájékoztató a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara által nyújtott képzésekről, valamint az új felvételi eljárás során szerezhető pontokról

Iskolánk vendége volt 2022. november 15-én dr. Szilágyi Ildikó, a Debreceni Egyetem BTK Francia Tanszékének adjunktusa.

Az előadó a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara által szervezett képzésekről, a felvételi eljárás során megszerezhető pontokról, az eljárás menetéről, valamint a Kar által nyújtott támogatásokról, ösztöndíj lehetőségekről, a különböző kulturális -és sport, valamint kollégiumi elhelyezési lehetőségekről nyújtott tájékoztatást a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11-12. évfolyamos tanulóinak. Az előadás során érdekes, sok hasznos információt tartalmazó prezentációt tekinthettek meg az érdeklődők, majd kérdések megfogalmazására is lehetőség nyílt.

Óvodai népzenei műsor Márton-nap alkalmából

Kategória: Eötvös hírek

Óvodai népzenei műsor Márton-nap alkalmából

A nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda Homokvár Tagintézményébe kaptak meghívást citerás és népi énekes tanulóink. Márton-nap alkalmából tartottak ünnepséget az óvodás gyermekeknek és családtagjaiknak. A program részeként jelentős létszámú, 23 diákunk örvendeztette meg a hallgatóságot népzenei műsorával. Pozitív élmény volt fellépőink számára a jól sikerült szereplés, örömmel fogadták a muzsikálás utáni kedves vendéglátást is.

Megyei Német Nyelvi Csapatverseny

Kategória: Eötvös hírek

Csorbáné Bánfalvi Márta emlékére

Megyei Német Nyelvi Csapatverseny

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban 2022. november 11-én, pénteken rendeztük meg a Megyei Német Nyelvi Csapatverseny döntőjét, melyet kolléganőnk, Csorbáné Bánfalvi Márta emlékére szerveztünk. A versenyre a megye különböző iskoláiból 22 csapat nevezett. Az írásbeli forduló feladatlapjait 2022. október 11-én saját iskolájukban oldották meg a versenyzők. Az itt elért eredmény alapján került sor a legjobbak meghívására a verseny második fordulójára, illetve a díjkiosztó ünnepségre.

Iskolai vers- és prózamondó verseny

Kategória: Eötvös hírek

Iskolai vers- és prózamondó verseny

Hagyományainkhoz híven az idén is megrendezésre került könyvtárunkban az iskolai vers-és prózamondó verseny. Nagy örömünkre 5-12. évfolyamos diákjaink lelkesen készültek a megmérettetésre. A magyar irodalom klasszikusai és kortárs költőink alkotásai mellett két tanulónk saját versét adta elő, melyet a zsűri különdíjjal jutalmazott.

Tanítási verseny az Eötvös Gyakorlóiskolában

Kategória: Eötvös hírek

Tanítási verseny az Eötvös Gyakorlóiskolában

A mesterségbeli tudás elsajátítása minden szakma, hivatás esetében meghatározó. A pedagógusképzés tekintetében ezért fontos a gyakorlati képzés, amelynek elsődleges színtere a gyakorlóiskola. A pedagógusképzés legfontosabb feladata a gyakorlóiskolában az, hogy a tanító és tanárjelöltek a felsőoktatási intézményben elsajátított elméleti szaktárgyi, pszichológiai, pedagógiai és szakmódszertani ismereteiket a gyakorlatban megfelelően alkalmazzák. A mesterség, azaz a tanítás tanítása azoknak a vezetőpedagógusoknak a feladata, akik rendelkeznek a mintaadás képességével, a hivatásszeretettel és kellő empátiával. A gyakorlóiskolában több vezetőpedagógus is dolgozik, akinek igen sokrétű tevékenység során kell bevezetni a hallgatókat az iskola világába. Feladataik többek között: a tantárgypedagógiai alapok elmélyítése, bemutatóórák tartása, mintavázlatok közreadása, az óratervezés, vázlatírás tudományának, óravezetési technikáknak, módszereknek a megismertetése...

Mindezeknek az ismereteknek az elsajátításáról szerettek volna számot adni azok a hallgatók, akik jelentkeztek arra a tanítási versenyre, ami a korábbi évekhez hasonlóan ebben az esztendőben is megrendezésre került a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézet és az Eötvös Gyakorlóiskola közös szervezésében a gyakorlóiskolában.

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2023 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel