Garabonciás Művészeti Iskola

Kategória: Szabadidő-, kultúra és sport, 2014. február 20., csütörtök

A Garabonciás Művészeti Iskola 1998 óta működik a nyíregyházi Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium falain belül. Első sikeres tanszakunk a néptánc volt, ahol az akkor jelentkezők között nagyon sok tehetséges fiatal találta meg az örömteli szórakozás lehetőségét a néptánccsoportban.

Bistey Attila

Valószínűleg ehhez a sikerhez hozzájárult a tanszak indításában jeleskedő kiváló szakemberünk Bistey Attila személye, páratlan pedagógiai munkája is.

Néptánc

Az ő vezetésével az akkor induló kis csoport számos szép szakmai elismeréssel és megannyi emlékezetes fellépéssel tette gazdagabbá a tagok életét. Több akkori növendékünk választotta hivatásának a néptáncot, akikből ma sikeres táncos, táncpedagógus-jelölt lett.

A néptánc tanszak sikeres bevezetését követte a grafika tanszak indítása, amelyet a gyakorlóban tanító kolléganő – Kovács Krisztina – vállalt magára. Hamarosan sikerrel szerepeltek városi és országos versenyeken, öregbítve ezzel az iskolák hírnevét.

Kovács Krisztina

A 2005/2006-os tanév sok tekintetben változásokat hozott az iskolánk életében. A tanszak indítását vállaló tanáraink helyett új csapat vette át a további munkát. Sajnos a néptánc oktatására vállalkozó oktatók személyében nem sikerült megtalálni azokat az oktatókat, akik a kezdeti lelkesedéssel és sikerrel kecsegtető szakmai munkát folytatni tudták volna.

Sokkal sikeresebb volt a grafika tanszakon bekövetkezett változás! Somfainé Dávid Judit, aki a grafikás növendékek oktatását vette át, nagy lelkesedéssel és szakmai hozzáértéssel vitte tovább az addig megkezdett munkát. Növendékeink létszáma a duplájára nőtt, a szakmai sikeresség is minden további tanévben megmutatkozott, ami szakmai díjak, elismerések formájában mutatkozott meg.

NéptáncA szakmai sikereken túlmenően 2011-től az Eötvös Gyakorlóban rendezzük meg azt a regionális grafikai versenyt – Grafikai tárlat elnevezéssel -, amelyet a Nyíregyházán grafikát oktató kollégák Somfainé tanárnő vezetésével bonyolítunk le.

Hugya Regina

A versenyre évek óta több mint száz kiváló alkotás érkezik a régió több iskolájából. A versenyre beérkezett alkotásokat a Nyíregyházi Főiskola művésztanárai zsűrizik, és a gyakorló iskolában rendezett kiállításon mutatjuk be, ahol a megnyitón rendszerint fellépnek a művészeti iskola táncosai, zenészei is.

Régóta terveztük valamilyen zenei tanszak indítását, de csak 2010-től sikerül olyan szakembert találni, aki sok gyermeket meg tudott nyerni a zenetanulás számára. Hugya Regina tanárnő a szintetizátor-keyboard és a népi furulya tanszakon közel 30 növendék számára adta meg a zenetanulás élményét. Növendékeivel eredményesen részt vettek a Tuzséron megrendezett Regionális Szintetizátor-Keyboard versenyen már az első tanévben.

Dr. Szabóné Bugán Ágnes

2013-tól a zenei tanszakunk kínálatát a citeraoktatás lehetőségével bővítettük. Dr. Szabóné Bugán Ágnes tanárnő jóvoltából tíz citerással bővült a zenei tanszakunk, akik szép reményekkel kezdték zenei tanulmányaikat. Karácsonyi koncerten és a félévi vizsgán bizonyították, jó kezekben vannak.

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel