HAT-KP-1-2021/1-000669

2022. július 05., kedd


Határtalanul! Osztálykirándulás hetedikeseknek

A Határtalanul program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, a személyes kapcsolatok kialakítása. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Az idei tanévben, április 25.- 27. között a 7.b és 7.c osztályokból tevődött össze az első csoport. A két osztályból 42 tanuló jelentkezett a programra és 4 fő pedagógus felügyelte őket a 3 napos kirándulás alatt.

A programot egy előkészítő óra előzte meg, ahol a résztvevő gyerekek előzetes ismereteket szerezhettek a látogatni kívánt országrész városairól, valamint az utazás és program részleteivel kapcsolatos kérdéseikre kaphattak válaszokat. A diákok az utazásra különböző témakörökben gyűjtőmunkát is kaptak.

Az indulás a reggeli órákban történt, majd a határátlépést követően Nagyváradra érkeztünk meg, ahol már számtalan látnivaló várt minket. Itt nézhettük meg a Püspöki Székesegyházat, a Püspöki Palotát és a Kanonok-sort. Utunkat Nagyszalontára folytattuk, ahol meglátogattuk az Arany János Múzeumot, majd a szoborparkba mentünk. Kora délután érkeztünk meg Aradra, ahol egy városnéző séta keretein belül tekinthettük meg a Szabadság-szobrot és a Minorita-templomot, sétáltunk a Maros partján, majd a Vesztőhelyen leróttuk tiszteletünket a vértanúk előtt és megkoszorúztuk az emlékművet. Kora este érkeztünk meg egy Arad mellett lévő helységbe, ahol az első napi szállásunk és vacsoránk is volt.

A második napon, a bőséges reggeli elfogyasztása után folytattuk utunkat Máriaradna-i templomhoz, majd Solymosvárra a várromhoz tartottunk, mely izgalmakkal teli volt. Az utazást folytatva, Marosillyén Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházát látogattuk meg. Ezután Déva várához vezetett utunk, ahol egy kiadós séta után a várat hódíthattuk meg. A hódítás után, a közelben lévő Vajdahunyad várkastélyt is meglátogattuk, majd innen az utunk Csernakeresztúrra vezetett, ahol a szállásunkra érkezve volt a vacsora is. Vacsora után a közelben lévő helyi játszótéren telt az esténk, vidámsággal, játékkal, beszélgetéssel fűszerezve.

Eljött a harmadik nap, a hazaindulás napja. Az utunk Gyulafehérváron át vezetett, ahol több nevezetességet is meglátogattunk. Ezek voltak: a Püspöki-székesegyház Hunyadi János síremlékének megkoszorúzása, a Felső-Károly kapu, az Apor-ház, a Vár-falak, az Egyetem meglátogatása, melyet egy szabad program követett, ahol a gyerekek a kirakodó vásárban vásárolhattak. Utunk Nagyenyedre vezetett, ahol a híres Bethlen Gábor Kollégiumot tekinthettük meg. Ezt követően Kolozsvárra indultunk, ahol egy buszos városnézés alkalmával megtekinthettük Mátyás szülőházát, a Főteret, a Kolozsvári Nemzeti Színházat és a Farkas utcai református templomot. Innen Nagykárolyba buszoztunk tovább, a Károlyi kastélyhoz, mely a határátlépés előtt az utolsó helyszíne volt a hosszú utazásunknak. A Vállaj-i határon átkelve, az esti órákban érkeztünk meg Nyíregyházára

Mindhárom napon, az utazások alatt, a gyerekek felolvasták az előkészítő órán kiadott témákból a kiselőadásaikat az adott helyszínhez kapcsolódóan.

Mindenki kellemesen elfáradt, de a 3 nap eseménydúsnak, élményekkel telinek mondható.

A pályázat következő programja az értékelő szakasz volt, mely két részből tevődött össze. Az érékelő órán a gyerekek csapatokra osztva egy kvízjátékon mérhették fel, ki mennyire volt figyelmes, milyen jó a memóriája a kirándulással kapcsolatban. A gyerekek powerpoint bemutató segítségével bemutatták a 3 nap programjait, élményeit. A kísérő pedagógusok néhány perces fotómontázsban állították össze a 3 nap eseményeit, történéseit. Ezt követően, az értékelő óra zárásaként, a résztvevők egyéni élménybeszámolója következett.

A témanap keretein belül, mely a program zárása is volt egyben, a trianoni békeszerződés máig tartó hatásairól hallgathattunk meg egy előadást, ahol szó esett többek között az elszakított országrészekről, városokról is.

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2023 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel