Idegen nyelvi munkaközösség

Kategória: Munkaközösségek, 2020. október 21., szerda

NévTanított tárgyakIskolai tisztségek
Dubóczkiné Urbán Erzsébetangol nyelvosztályfőnök
Jeneiné Duli Mónikanémet nyelv
Kurinszky Andrea Katalinnémet nyelvtanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértő, mesterpedagógus
Mezei Ágnesangol nyelv
Nagy-Bús Annamáriaangol nyelv, magyar nyelv és irodalom
Nagyné Mussó Judit Ildikófrancia nyelvmunkaközösség-vezető, tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértő, mesterpedagógus
Nagyné Péter Katalinangol, délutáni foglakozások
Orbán Irénangol nyelvvezetőpedagógus
Pinczés Ákosangolmunkaközösségi weblap felelőse
Rácz Tündeangol nyelv
Rebenyák Erikaangol nyelvifjúságvédelmi felelős
Stahorszki Krisztinaangol nyelvaz angol nyelvi munkacsoport vezetője, mesterpedagógus
Subert Ildikó Arankanémet, történelemosztályfőnök, német nyelvi munkacsoport vezetője
Szénás Anettaangolosztályfőnök, vezetőpedagógus, mesterpedagógus
Törpényiné Pozsonyi Szilviaolasz nyelv
Tóthné Szabolcsi Zsuzsa Juditfrancia nyelv, orosz nyelv

Az angol nyelv oktatásáról

Iskolánk angol nyelvi munkacsoportja igen népes, hiszen 10 munkaközösségen belüli, illetve 3 munkaközösségen kívüli pedagógus tanítja az angol nyelvet iskolánkban. A képzés 12 évfolyamon folyik különböző képzési formákban. Az általános iskolában, a nyolcosztályos gimnáziumban és a négyosztályos gimnáziumban tanulók különböző tematika szerint sajátítják el a nyelvet. Már hagyománnyá vált, hogy minden tanévben próbanyelvvizsgát és próbaérettségit szervezünk, ahol lehetőségük van diákjainknak tudásuk kipróbálására az igazi megmérettetés előtt. Sok tanuló már tizedik vagy tizenegyedik osztályban előrehozott érettségit tesz. Diákjaink számos angol nyelvi versenyen vesznek részt, ahol szép eredményeket érnek el.

A mindennapokat változatos programokkal színesítjük. Az angliai tanulmányi kirándulások során diákjaink valós nyelvi környezetben is megtapasztalhatják a nyelvtanulás fontosságát.

 

A francia nyelv oktatásáról

franciaIskolánkban 1989-től választható a francia nyelv az idegen nyelvek közül.

1991-ben kezdtük el a korai, kisiskolás kori nyelvoktatást a Francia Intézet támogatásával egy életkorhoz illeszkedő, hatékony módszer segítségével. A francia nyelv tanulására első osztálytól van lehetőség az intézményben. A gimnáziumi képzésben felmenő rendszerben lehet folytatni a nyelv tanulását, illetve második idegen nyelvként is választható. Tizedik és tizenegyedik osztályban a sikeres osztályozó vizsga után több tanuló előrehozott érettségi vizsgára jelentkezik. Próbaérettségit és próbanyelvvizsgát minden tanévben szervezünk, ezzel segítve a tanulók sikeres szereplését a későbbi vizsgákon. Változatos tevékenységek egészítik ki és élmények gazdagítják a nyelvtanulást: látogatás a Budapesti Francia Intézetben, francia filmhét rendezvényen részvétel, Frankofon napok rendezvényein részvétel, országos tanulmányi versenyen és fesztiválokon eredményes szereplés, francia előadók fogadása az intézményben, külföldi tanulmányi utazások francia nyelvterületre.

2010-től az 5-10. osztályosok részére meghirdetett Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny helyszíne az iskolánk. A tehetséggondozó versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásával szervezzük, és számos helyi és országos szakmai szervezet is képviselteti magát a döntőn

Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny 2010-2020 https://youtu.be/4C8_CUn_9Xk A francia nyelv hatékony oktatását a 2011/2012-es tanévtől anyanyelvi tanár is segíti az intézményben.

Francia anyanyelvi tanárok:

  • 2011/2012: Mathieu OSMAN
  • 2012/2013: Marielle CARPE
  • 2013/2014: Marie-Laure CALCAR
  • 2014/2015: Pauline BAUDRY
  • 2015/2016: Pauline BAUDRY
  • 2016/2017: Maïté BAUDIN
  • 2017/2018: Carole BLIN
  • 2018/2019: Carole BLIN
  • 2019/2020: Amandine Clémence HUMBERT
  • 2020/2021: Marion ABJEAN-UGUEN

A német nyelv oktatásáról

Európában élve igen előrelátó választás a német nyelv tanulása. Iskolánkban a német nyelvi munkacsoportban négy pedagógus dolgozik azon, hogy már első osztálytól játékos módszerekkel megszerettesse a nyelvet a gyerekekkel. Majd végig kísérjük, segítjük őket a nyelvvizsgák megszerzéséig, illetve a sikeres érettségi vizsgáig. A tehetséges tanulók rendszeresen szép eredménnyel vesznek részt a korosztályuknak megfelelő városi, megyei és országos tanulmányi versenyeken. Az érettségi előtt álló diákjaink felkészülését minden évben próba érettségi szervezésével segítjük. Az emelt szintű képzésben részesülő csoportok tagjai többnyire már tizedik, illetve tizenegyedik évfolyamon leteszik az érettségit német nyelvből.

Az oktatás során igyekszünk minél több autentikus forrással dolgozni. A Goethe mozi kedvelt program a diákok körében, ahol a Goethe Intézetnek köszönhetően a németül tanulók ingyenesen nézhetik meg a legújabb német filmeket, így szórakozva tanulhatják a nyelvet. Ezen kívül az alsós korosztálytól a 18 évesekig lehetőségük van a gyerekeknek színes, szórakoztató német nyelvű újságok rendelésére. A haladó szinten álló tanulók anyanyelvi környezetben is mélyíthetik tudásukat a németországi és ausztriai tanulmányi kirándulások során.

 

Az olasz nyelv oktatásáról

Az olasz nyelv tanulására 1996 óta van lehetőség az iskolában. Második idegen nyelvként választható kilencedik osztálytól. Az olasz nyelvet választó tanulók közül többen tesznek érettségit, nyelvvizsgát, de OKTV 3. és 6. helyezettekkel is büszkélkedünk. Olasz nyelvi fesztiválon színjátszásban és prózában szép eredményt értek el tanulóink. Korábban olasz testvériskolai kapcsolata is volt az intézményünknek Aversában, Ez lehetővé tette a tanulók olaszországi utazását, illetve a külföldi diákok fogadását is. Az elmúlt években többször is lehetőség volt elutazni a velencei karneválra, illetve Toszkánába, bepillantást nyerni az olasz emberek mindennapjaiba és az olasz kultúrába. Jelenleg intézményünkben az olasz nyelv tanulása a 10-12. évfolyamon biztosított..

 

Az orosz nyelv oktatásáról

Az orosz nyelv oktatásának több évtizedes hagyománya van iskolánkban. A rendszerváltozás után, az orosz nyelv háttérbe került ugyan, de iskolánkban mindig érdeklődéssel fordultak a tanulók e nyelv irányába, választották második idegen nyelvként az oroszt. A nyelv népszerűsége a változatos orosz nyelvi kulturális programoknak, teadélutánoknak, a Budapesti Orosz Kulturális Központtal, a Tolsztoj Társasággal valamint a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézetével való élénk kapcsolatoknak is köszönhető. https://www.youtube.com/watch?v=j431FTpA2Wk

Az orosz partneriskolai kapcsolat kialakítása folyamatban van (Moszkva, Jekatyerinburg). Több diákunk sikeres nyelvvizsgát és érettségi vizsgát tett, többen szerepeltek eredményesen az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen.

 

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2021 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel