Erdei iskola

Kategória: Szabadidő-, kultúra és sport, 2014. január 24., péntek

Erdei iskola

Erdei iskolánk a Nyírség szívében, Nyíregyházától 15 km-re található, 130 méter tengerszintfeletti magasságban. A Nyírség hazánk második legnagyobb futóhomok-területe. A Tisza és vízrendszeréhez tartozó folyók hordalékkúpján alakult ki. Jelenlegi felszínét a pleisztocén kortól napjainkig a folyók mellett a szél is alakította. A folyamszabályozások, a területek lecsapolásai átalakították az egykori vadvízország képét.

A nyíriek gazdálkodását mindig is a homok határozta meg. A futóhomokot akáccal kötötték meg, a kiemelkedő buckákon és hátakon szőlőt meg gyümölcsfákat telepítettek.

A táj teljes egészében a magyar flóratartomány alföldi flóravidékének nyírségi flórajárásába tartozik.

Egykor a vidéket a pusztai tölgyesek és az ősibb zártabb gyöngyvirágos tölgyesek jellemezték.

Éghajlatát a kemény hideg tél és a forró nyár jellemzi. Az átlagos évi csapadék 580 mm, az átlagos évi középhőmérséklet 10 C°. A szélirány elsősorban észak-északkeleti.  Az erdei iskolánk környéke a kocsányos tölgyes klímába tartozik.

A Nyírség magyar lakossága közé a XVIII. században betelepített tirpákok külön népcsoportot képeznek. Tót beszédük máig megőrizte a szlovák nyelvjárás sajátosságait. A török idők elmúltával betelepült románok, ukránok, németek csupán színesítették az itteni magyarság néprajzi képét. A viszonylag nagy számban itt élő cigányság kézművességgel és zenével foglalkozott.

Napkort 1213-ban említi először írásos feljegyzés, a Váradi Regestrum. A régészeti adatok azt mutatják, hogy a falu már a tatárjárás előtt is létezett. Nevének jelentése: a Nap kora, a Nap ideje. A települést 1271-től a Balog-Semjén család, majd utódaik, a Kállay család birtokolta. Itt élt a XIX. század első felében majd húsz éven keresztül Kállay Erzsébet férjeként a magyar regényírás úttörője, báró Jósika Miklós.

A falu lakosságának nagytöbbsége katolikus vallású. A napkoriak hagyományaikat tisztelik, ápolják.

A Napkori Erdőgazdák Szövetkezete 1992-es megalakulásával új utat nyitott a falu életében, megteremtve a magán erdő- és vadgazdálkodás alapjait. Létrehozta a Harangodi Erdei Iskolát, mely szeretné megismertetni vendégeivel az itt élő embereket, az ERDŐT a benne élő növény- és állatvilággal.

Az erdei iskola gyönyörű, csendes, természetes környezetben, mozaikos szerkezetű telepített erdőben várja egész évben a tanulásra, pihenésre vágyókat. Intézményünk a nevelési-oktatási funkciói mellett közjóléti szerepet is betölt, vadászházként is működik, és a fenntartható vidékfejlesztés előremutató példájaként kíván szolgálni a térségben.

A Harangodi Erdei Iskolát a Napkori Erdőgazdák Szövetkezete hozta létre 2004-ben azzal a céllal, hogy megismertesse az oda látogatókkal a Napkoron élő embereket, hagyományaikat és a Harangodi erdőt a benne élő növény- és állatvilággal. Az Erdőgazdák közösen üzemeltetik az erdei iskolát a Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumával.

Erdei iskolánk színes és változatos tavaszi, őszi és téli programmal várja az általános és középiskolai osztályokat. Minden nyáron különféle tematikus táborokat szervezünk a nyári szünidő hasznos és kellemes eltöltéséhez sport, idegen nyelvek, természetismeret, ornitológia, képzőművészet és hagyományőrzés témákban. 

Az erdei iskola programunk céljai a környezeti nevelés, a természettudományos ismeretterjesztés, a képességek, készségek, jártasságok fejlesztése, az aktív cselekvésen alapuló ismeret és élményszerzés, valamint az életviteli orientáció.

A programban részt vevő gyerekek megismerkedhetnek az erdő- és vadgazdálkodás alapjaival és hagyományaival, az erdő és az ember évszázados viszonyával. Megtanulják a természeti környezetben való viselkedés normáit és legfontosabb szabályait.

Erdei iskola programunk során a résztvevő csoportok a következő témákkal foglalkoznak: tájékozódás térben és időben, meteorológiai megfigyelések; őshonos magyar háziállatfajták megismerése és gondozása; természetbúvár ismeretek, terepi vizsgálatok, a természet tavasszal / ősszel /télen; a Harangodi erdő, homokfüves puszta, tó és tópart élővilágának megismerése; vadászkutya bemutató és vadászati ismeretek, vadaskert látogatás lovas kocsival, vadles cserkeléssel; természet és művészet, madáretető készítés, téli madármegfigyelés; természet- és környezetvédelem, állatvédelem és kenyérsütés.

Az erdei iskola épülete, melyben 38 főt tudunk kényelmesen elhelyezni kétszintes hőszigetelt gerendaház, melyet erdélyi mesterek építettek az évszázados erdélyi építészeti hagyományoknak megfelelően. A ház építészet-biológiailag és ökológiailag is megfelel a kor elvárásainak; ésminden szükséges oktatási- és multimédiás eszközzel fel van szerelve. Az erdei iskolánkba látogatók kényelmét, az aktív tanulást, nevelőmunkát és pihenést a következők szolgálják: 4 db. emeleti szoba (4-4 emeletes ágy, fürdőszoba, WC), 3 db. földszinti vendégszoba (franciaágy, fürdőszoba, WC), szauna, étkező kandallóval, 2 kiscsoportos emeleti foglalkoztató, filagória kemencével, fa játszótér, háziállat-bemutató, kerti tó, Őzike tanösvény 2,8 km, Pagony tanösvény 5,9 km, arborétum, és sportpálya. 

Programok

Őshonos magyar háziállatfajták megismerése és gondozása
Tájékozódás térben és időben
Meteorológiai megfigyelések
Az erdő és az ember
„Természetbúvár” ismeretek, terepi vizsgálatok, a természet tavasszal
A Harangodi erdő, homokfüves puszta, tó és tópart élővilágának megismerése
Természet és művészet
Vadászkutya bemutató és vadászati ismeretek
Vadaskert látogatás lovas kocsival, vadles cserkeléssel
Madáretető készítés, téli madárfigyelés
Természet- és környezetvédelem, állatvédelem
Kenyérsütés

Nyári táborok

Minden nyáron táborokat szervezünk a legváltozatosabb témákban. Várjuk osztályok, csoportok jelentkezését, akik szívesen töltenének el egy-két hetet egy varázslatos környezetben.

Inofrmáció: www.naperd.hu

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel