Az orosz nyelv napja - Puskin születésnapja

Kategória: Eötvös hírek

Az orosz nyelv napja - Puskin születésnapja

Június 6. az „orosz Petőfiként” is emlegetett Alekszandr Szergejevics Puskin, az orosz irodalmi nyelv megteremtőjének a születésnapja. 2010 óta az UNESCO kezdeményezése alapján az orosz nyelv napja is egyben.

Az idén ünnepeljük Puskin születésének 225. évfordulóját, amelynek alkalmából az Eötvös Gyakorlóiskola 9-10. évfolyamos oroszul tanuló diákjai részt vettek Budapesten az Orosz Kulturális Központban a Magyarországi Orosz Nyelv-és Irodalomtanárok Országos Egyesülete (VAPRJAL) által szervezett megemlékezésen. Ennek keretében az ország több pontjáról érkezett középiskolások, egyetemi hallgatók és orosztanárok Puskin verseit olvasták fel vagy szavalták el különböző nyelveken. Érdekes élmény volt Puskin szavait az orosz nyelven kívül horvátul, németül, angolul, franciául, spanyolul, japánul és koreaiul is meghallgatni.

Újabb biológia tagozatos siker

Kategória: Eötvös hírek

Újabb biológia tagozatos siker

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata sikeresen zárta az Országos Középiskolai Természetvédelmi Verseny döntő fordulóját. Dankó Botond, Kiss Norbert és Tratner Dániel 11.c osztályos tanulók IV. helyezettként nemcsak többlettudásra és versenytapasztalatra tettek szert, hanem jelentős intézményi többletpontra is. A versenyre történő komoly, eredményes felkészülés alatt diákjaink nagyon sok hasznos ismeretet szereztek a hazai természeti értékekről, a természet védeleméről és a 2024-ben választott „Év élőlényeiről”. Gratulálunk és büszkék vagyunk rájuk!

Filetóth Regina
felkészítő tanár

Szeretettel emlékezünk Dr. Barabás Gyuláné, Teri nénire

Kategória: Eötvös hírek

Szeretettel emlékezünk Dr. Barabás Gyuláné, Teri nénire

Dr. Barabás Gyuláné Sasvári Terézia 1962-ben szerzett tanítói oklevelet. Oroson kezdett el tanítani, majd – volt tanárai ajánlására – 1962 októberétől a Tanítóképző Intézet gyakorló általános iskolájában, majd 1970-ben a Tanárképző Főiskola 1. Sz. Gyakorló Általános Iskolájában kezdett el dolgozni szakvezető tanítóként. Pályája során sok osztálynyi elsős kisdiákot tanított meg az írás és olvasás tudományára. Kiváló szaktárgyi és módszertani tudása, következetes, precíz munkája a kollégák és a szülők elismerését is kivívta, akik a beiskolázás során szívesen íratták gyermekeiket az általa vezetett osztályokba. Szakvezető tanárként is hiteles példát és gazdag, jól hasznosítható útmutatást adott hallgatóinak az oktatás és a nevelés terén egyaránt.

Gurály Zalán kétszeres amatőr világbajnok!

Kategória: Eötvös hírek

Gurály Zalán kétszeres amatőr világbajnok!

2024. május 17 és 19 között rendezték meg a WKL-WBL Open Word Championship amatőr világbajnokságot Baján. A bajnokságra 16 országból közel 400 nevezés érkezett 5 kategóriában.

Fantasztikus siker az Aerobic Magyar Kupán!

Kategória: Eötvös hírek

Fantasztikus siker az Aerobic Magyar Kupán!

Vasárnap a Magyar Tornaszövetség szervezésében került megrendezésre Aerobic Magyar Kupa második fordulója. A nívós megmérettetésen Bencze Fanni 4. b osztályos tanuló kimagasló eredményt ért el egyéni kategóriában. A 24 versenyző közül a második legmagasabb pontot elérő versenyzőként, - holtverseny miatt-, a dobogó harmadik fokára állhatott. A Spartacus Torna Club képviseletében trióban a harmadik helyet, míg a vegyes egységben a csoporttal, a debreceni klubbal és a budapesti versenyzőkkel, az első helyet szerezte meg.

Közzétette:

Dr. Pethőné Zatureczky Tünde
osztályfőnök

Atlétikai sikerek az országos versenyeken

Kategória: Eötvös hírek

Atlétikai sikerek az országos versenyeken

A IV. korcsoportos Diákolimpia Országos Atlétika Döntőjét idén 2024. május 22-én Szolnokon rendezték meg.

Kovács Lili 8.a osztályos tanulónk jutott ki erre a rangos versenyre 300 m-es síkfutás versenyszámban.

Az időjárás hol napsütés hol esővel köszöntette ezen a szerdai napon megjelent atlétákat, ezzel nehezítve a versenyzést.

Minimális idővel maradt le Lili a dobogóról.

Ugyanezen a héten szombaton és vasárnap már Győr adott otthont az V-VI. korcsoportos Diákolimpia versenyének

Két tégla, mely összeköti a múltat és jelent

Kategória: Eötvös hírek

Két tégla, mely összeköti a múltat és jelent

Barzó Mihály halálának 115. évfordulója alkalmából május 30-án koszorúzással egybekötött emléktábla avatást szerveztek a Robinson- dombon. A két egymásnak döntött B M monogramos tégla Barzó Mihálynak, a város legismertebb építőmesterének és a város építőinek állít emléket.

Hip-Hop jött az arany!

Kategória: Eötvös hírek

Hip-Hop jött az arany!

2024. június 1-én került megrendezésre a Basic Dance Cup országos amatőr hip-hop táncverseny Törökbálinton. Simtchatcha Noella 7.b osztályos tanuló szóló-szám kategóriában 1. helyezést ért el. Gratulálunk!

Aranyat ért Flóra fantasztikus légtorna gyakorlata

Kategória: Eötvös hírek

Aranyat ért Flóra fantasztikus légtorna gyakorlata

A nyíregyházi My Time Rúd és Légtorna Stúdió tehetsége nyert kategóriájában a szlovák bajnokságon.

Mozgalmas és eredményes időszak van a nyíregyházi My Time Rúd és Légtorna Stúdió mögött. A rúd és légtorna megyei prominense áprilisban két nyíregyházi stúdió mellett nagy szerepet vállat az igen sikeres Tiszántúli Rúd és Légtorna Bajnokság létrejöttében, amelyen több mint százhúsz versenyző vett részt különböző korosztályokban és kategóriákban.

Az elmúlt hét végén a nemzetközi porondon is letette névjegyét a klub. Pontosabban Trencsényben, hiszen a Vág-parti közel hatvan ezres városban rendezték Slovak Association Air Power Athletics névvel bíró szlovák rúd és légtorna bajnokságot. A kétnapos megmérettetésén a házigazda szlovákok mellett cseh és magyar klubok tagjai is részt vettek.

Honismereti verseny

Kategória: Eötvös hírek

Honismereti verseny

Ebben a tanévben tizedik alkalommal hirdették meg az Országos Honismereti Versenyt. A négy fordulóból álló feladatsorban voltak könnyebb és nehezebb kérdések, amelyek több tantárgyhoz,témakörhöz kapcsolódtak: történelem, földrajz, magyar irodalom, környezetismeret, hungarikumok, feltalálók, néphagyományok.

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel