Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny 2023-2024

Kategória: Versenyek, Eötvös hírek, 2023. október 02., hétfő

Versenyfelhívás

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Versenyt hirdet 7-10. évfolyamos tanulók részére a 2023/2024-es tanévre

A versenyen azok a tanulók vehetnek részt, akik:

 • Magyarország oktatási intézményeinek 13-17 éves tanulói, (általános iskolák 7-8. osztályos tanulói, 4 osztályos gimnáziumok 9-10. osztályos tanulói, 6 illetve 8 osztályos gimnáziumokból az általános iskola 7-8. évfolyamának, illetve a gimnáziumok 9-10. évfolyamának megfelelő osztályok tanulói)
 • 6. életévük betöltése után nem töltöttek 6 hónapnál hosszabb időt a célnyelv nyelvterületén,
 • nem kéttannyelvű iskolában tanulják a célnyelvet,
 • nem jártak célnyelvi tanítási nyelvű iskolába,
 • nem anyanyelvük a célnyelv,
 • egyik szülőjüknek sem anyanyelve a célnyelv.

Nevezési kategóriák:

 • I. kategória: 7. évfolyam
 • II. kategória: 8. évfolyam
 • III. kategória: 9. évfolyam A csoport
 • IV. kategória: 9. évfolyam B csoport
 • V. kategória: 10. évfolyam A csoport
 • VI. kategória: 10. évfolyam B csoport

III. kategória:

9. évfolyam A csoport: azok a tanulók nevezhetnek, akik 9. évfolyamon második idegen nyelvként kezdték a francia nyelv tanulását. (A 2023/2024-es tanévben kezdték tanulni a francia nyelvet.)

IV. kategória:

9. évfolyam B csoport: azok a tanulók nevezhetnek, akik a francia nyelvet általános iskolában már tanulták, illetve francia nyelvi előkészítő évfolyammal induló képzésben kezdték a francia nyelvet tanulni.

V. kategória:

10. évfolyam A csoport: azok a tanulók nevezhetnek, akik 9. évfolyamon második idegen nyelvként kezdték a francia nyelv tanulását. (A 2022/2023-as tanévben kezdték tanulni a francia nyelvet.)

VI. kategória:

10. évfolyam B csoport: azok a tanulók nevezhetnek, akik a francia nyelvet általános iskolában már tanulták, illetve francia nyelvi előkészítő évfolyammal induló képzésben kezdték a francia nyelvet tanulni.

A verseny a 7-8. évfolyamos tanulóknak egy írásbeli fordulóból áll. A 9-10. évfolyamos tanulóknak a verseny két írásbeli fordulóból áll. Az első fordulóból kategóriánként 25 tanuló jut a második fordulóba. Mindkét forduló feladatlapját a versenyzők a saját iskolájukban írják meg. 7-8. évfolyamon kategóriánként az 1-6. helyezetteket, 9-10. évfolyamon kategóriánként az 1-10. helyezetteket díjazzuk.

Nevezés módja: online jelentkezés az Eötvös Gyakorlóiskola honlapján (www.eotvos.nye.hu/franciaverseny). A kapcsolattartó tanár regisztráció után rögzíti az intézmény és a versenyre jelentkező tanulók adatait. A nevezés folyamatos, a nevezési határidőig megengedett a módosítás. Minden intézményből egy nevezést és egy kapcsolattartó megjelölését várjuk.

Nevezéssel kapcsolatos információk: a versenyen való részvétel feltétele az adatkezelési tájékoztató megismerése és elfogadása. A tájékoztató a nevezési felületen olvasható. A versenyre nevező tanulók és felkészítő tanáraik elfogadják a Versenykiírásban és Versenyszabályzatban leírtakat.

Nevezési díj: nincs

Nevezési határidő: 2024. január 12. (péntek)

A verseny feladatlapjait és a kódlapokat a nevezési felületen megadott email címre juttatjuk el.

A versenyfeladatlapok nyomtatása és a versenyzők létszáma szerinti sokszorosítása a versenyre nevezett tanulók iskolájában történik.

Az első forduló időpontja: 2024. február 13. (kedd) 14:00-15:00

A megoldásokat egy kódlapon kell rögzíteni a versenyzőknek. A kódlapok postára adása a versenyt szervező iskola címére: 2024. február 14. (szerda)

A 9-10. évfolyamosok közül kategóriánként 25 tanuló vesz részt a II. fordulón.

A második fordulóra meghívottak 2024. március 13-ig kapnak értesítést.

A második forduló időpontja: 2024. április 9. (kedd) 14:00-15.30.

A feladatlapok postára adása a versenyt szervező iskola címére: 2024. április 10. (szerda).

A verseny felelőse: Nagyné Mussó Judit francia szakos tanár

Elérhetősége: 4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12., This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. tel: 06-70/4307-124

A verseny feladattípusai: Első forduló: nyelvtani teszt (4 lehetőség közül helyes/helytelen kiválasztása), civilizációs ismeretek, összetartozó elemek párosítása, olvasott szöveg értése (igaz-hamis, három lehetőség közül választás, mondatok/szöveg kiegészítése megadott elemek beillesztésével).

Második forduló: íráskészséget mérő feladat - levél, fórumbejegyzés írása, megadott szavak felhasználásával történet alkotása (meghatározott szószám és szempontok alapján), olvasott szöveg értése (mondatok/szöveg kiegészítése megadott elemek beillesztésével).

A korábbi évek feladatsorai elérhetők a szervező intézmény honlapján, az eotvos.nye.hu/franciaverseny címen.

A versennyel kapcsolatos információk, illetve az eredmények iskolánk honlapján megtekinthetők lesznek.

Díjazás: oklevél, francia nyelvű jutalomkönyv 7-8. évfolyamon az 1-6. helyezetteknek, 9-10. évfolyamon az 1-10. helyezetteknek.

A díjazottak eredményét a versenyt szervező iskola honlapján 2024. április 30-ig közzétesszük. A további eredményeket elektronikus üzenetben küldjük el a kapcsolattartó email címére.

A díjakat postán juttatjuk el a versenyzők iskolájába.

Versenyszabályzat

Versenyszabályzat 2023-24

Nevezés

Nevezés az Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Versenyre

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel