Törpavató

Kategória: Eötvös hírek, 2014. november 27., csütörtök

Törpavató

Intézményünk 12 évfolyamos iskolaként működik. Egyszerre három korosztály: alsó tagozatos, felső tagozatos és középiskolás tanulók koptatják az iskolapadokat. A 8 osztályos és a 4 évfolyamos gimnáziumi képzésbe belépő tanulókat ünnepélyes keretek között fogadja be diákközösségünk. Az alsó tagozatos gyerekek mindig nagy kíváncsisággal figyelik a nagyok verébavatóra való készülődését. DÖK vezetőként ezért javasoltam, hogy az első osztályba kerülő gyerekeknek is keressünk egy ilyen ünneplési lehetőséget.

November végén 5. éve lesz, hogy első osztályosokat, „törpöket” avatunk. Ennek feltételei is vannak:

  • A törpinduló megtanulása (Hupikék törpikék c. mesefilm betétdala).
  • A törpfogadalom szövegének megtanulása. (Az elsős tanító nénik közösen választják ki azt a gyereket, aki után a leendő törpök mondják majd a fogadalom szövegét.)
  • Törptabló készítése.
  • Rövid bemutatkozó műsor.
  • Fogadalomtétel

A négy elsős osztály a tanító nénikkel együtt mindig nagy izgalommal készül erre a napra, ahol nemcsak diáktársaik, de szüleik előtt is bizonyíthatják: megérdemlik, hogy „Csoki sulisok” legyenek. Az ünnepség végén minden gyerek névre szóló emléklapot kap.

Az első évben még szerény körülmények között rendeztük meg az avatást. A gyerekek saját kezükkel készítették a tablókat és a szülők sem voltak jelen. A szülők azonban, ahogy meglátták az iskola honlapján az eseményről készült fotókat, kérték, tegyük nyilvánossá az történést.

Az egész esemény egy kedves, hangulatos, jókedvű játék. Kivételt képez a fogadalomtétel. Eötvös Gyakorlósnak lenni büszkeségre ad okot, de egyúttal elkötelezettséget is jelent. Az iskola hagyományaihoz híven tanulni, viselkedni igazi kihívást jelent mind a diákok, mind a tanári kar számára. Jól tudják ezt a gyerekek, hiszen testvéreik is ebben az intézményben tanulnak-tanultak. Jól tudja a tantestület is, hiszen sokan több évtizede dolgozunk itt, de tudják ezt a szülők, nagyszülők is, mert közülük többen egykor „Csoki sulisok” voltak.

Mindig jóleső érzéssel tölti el a résztvevőket a lelkes taps, elismerés, hiszen sokat gyakoroltak a bemutatkozásra.

Az elmúlt tanévben az őszi iskolacsalogató program keretében elsőseink a környező óvodákból érkezett népes gyereksereg előtt is bemutatták kis műsorukat. Az óvónők nagy elismeréssel szóltak a három hónap alatt elért eredményekről. Igazi meglepetést jelentett számukra egykori óvodásaik magabiztos szereplése.

Bodnárné Csáki Judit
DÖK-vezető

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel