Tájékoztató a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

Kategória: Eötvös hírek, 2020. március 03., kedd

Tisztelt Szülők!

A napjainkban a hivatalos fórumok, a közvélemény és a médiumok kommunikációjának előterébe került, s a koronavírus terjedésével kapcsolatosan az iskola diák- és alkalmazotti közösségének egészségügyi helyzetével, valamint prevenciójával összefüggően az alábbiakról nyújtunk tájékoztatást:

  1. Az iskola folyamatosan tájékozódik az intézmény tanulóinak iskolai jelenlétéről, az egyes osztályok/tanulócsoportok diákjainak távollétéről és az ezzel összefüggően esetlegesen felmerülő egészségügyi állapotáról, helyzetéről. Kérjük a kedves szülőket, tanulókat, hogy az esetleges iskolai távollétről, hiányzásról, annak előfordulásáról és okáról a megszokott módon, de időben tájékoztassák az iskolát, az osztályfőnököt!
  2. Az intézmény vezetése folyamatos közvetett és közvetlen kommunikációs kapcsolatban van az EMMI – OH és a fenntartó Nyíregyházi Egyetem illetékes képviselőivel a szükséges információhoz jutás, az információk közvetítése, a tájékoztatás és az esetlegesen szükséges eljárás, illetve az intézkedések biztosítása kapcsán.
  3. Az iskola képviselői közvetlen információs és tájékoztatási kapcsolatban vannak az iskolai orvosi és védőnői szolgálat képviselőivel, valamint a területileg illetékes egészségügyi hatósággal (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, ÁNTSZ) az iskola tanulói egészségügyi helyzetével és állapotával kapcsolatosan az esetlegesen felmerülő eljárás, illetve az intézkedések megtétele végett. 
  4. Az intézményünk a fenntartó Nyíregyházi Egyetemmel együttműködve fokozottan figyelemmel kíséri, ellenőrzi és kezeli az iskolai takarítás és az elvárható higiénés követelmények - az iskola takarítása és tisztántartása, a WC - k és mosdók folyékony szappannal történő ellátása, a kézszárítók üzemelésének biztosítása, kézfertőtlenítő elhelyezése az iskolában stb. - szükséges és elégséges szintű biztosítását. Kérjük közvetve a szülőket és az iskola diákjait is az iskolai alapvetői higiénés szabályoknak a fokozott betartására valamint az iskola saját szűkebb környezetünket is érintő tisztántartására történő odafigyelésre!
  5. Az iskola az előállt egészségügyi helyzettel és járványveszéllyel kapcsolatosan egyrészt tájékoztatásul, másrészt figyelemfelhívásként az alábbiakra kéri, s hívja fel arra a szülők és diákok figyelmét:
  • Kérünk minden kedves szülőt és diákot arra, hogy az általános személyes higiéniai előírásokat szigorúan tartsák be.
  • Gyakran és alaposan kezet kell mosni megfelelő fertőtlenítőszer felhasználásával.
  • Kérjük, hogy hívják fel a gyermek/gyermekek figyelmét arra, hogy tüsszentés, köhögés esetén ne a kezünket vagy markunkat, hanem - könyökhajlatunkat -, de még inkább egyszer használatos papírzsebkendőt használjanak. Az arcunkat ne piszkáljuk a kezünkkel, mert a legtöbb vírus nem közvetlenül jut be a légzőszervekbe, hanem azt saját kezünkkel juttatjuk be az orrunkba, a szájunkba, miután vírust tartalmazó felülettel érintkeztünk.
  • Fokozottan ügyeljünk a tömegközlekedés igénybevétele és nagyobb létszámú rendezvényeken való részvétel esetén és azt követően az alapvető higiénés előírások betartására. 
  • Kérjük a kedves szülőket, hogy amennyiben esetlegesen gyermekén bármilyen tünetet - például láz, légzőszervi, gyomorbántalom -, úgy akkor a gyermeke ne jöjjön iskolába, maradjon otthon. Betegségre utaló gyanú esetén értesítsék a háziorvost!

E tájékoztatóhoz kapcsoltan az EMMI – OH aktuálisan az iskola vezetőjének vonatkozón megküldött levele és a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium - Rektor Asszony által közvetített -  tájékoztatója olvasható:

„Tisztelt Intézményvezető Asszony / Intézményvezető Úr!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: EMMI) megbízásából mellékelten megküldjük Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úr - az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságával és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal egyeztetett, az operatív törzs döntésének megfelelően kiadott - tájékoztató levelét a koronavírus terjedésével kapcsolatban.

Tisztelettel: Oktatási Hivatal

 

A fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatta a Nyíregyházi Egyetemet, hogy bár Magyarországon továbbra sem tudni koronavírusos betegről, de egyre több, hazánkhoz közeli országban jelenik meg a vírus, az észak-olaszországi gócpont mellett a fertőzést már Ausztriában, Észak-Macedóniában, Horvátországban és Romániában is kimutatták. A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van.

A fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium a Koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs döntésének megfelelően a következő lépések megtételére hívja fel a Nyíregyházi Egyetem dolgozóit:

Kérik a higiéniai szabályok, különösen a rendszeres és alapos kézfertőtlenítés fokozott betartását. A helyes, fertőtlenítő kézmosás szabályairól a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján több infografika is megtalálható, ld. pl: WHO a fertőtlenítő kézmosás menete.

Az intézmény a tanárok és hallgatók egészségének védelme érdekében kéri, hogy a közeljövőben ne szervezzenek kirándulásokat, tanulmányutakat, kiküldetéseket a koronavírussal fertőzött területekre, különösképp a most gócpontnak számító Észak-Olaszországba.

Amennyiben járt fertőzött területen, akkor két hétig lehetőleg ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát!  Ha valaki magán tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06 80/277-455 vagy 06-80/277-456 zöldszámait!

Kérik az együttműködésünket abban, hogy ha olyan hallgatóról tudnak, aki egyetemi, főiskolai program miatt vagy akár családi szervezésben fertőzött területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre.

Üdvözlettel:

Vassné dr. habil. Figula Erika 
rektor
Nyíregyházi Egyetem
4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/b
Tel.: +36/42-599-400 2020 mellék
Mobil: +36/30-676-1048
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nyíregyháza, 2020. 03. 01.

Iskolavezetés

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Iskolai ünnepség október 23 tiszteletere

Iskolaújság

Iskolaújság

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2020 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel