Sítáborban az Eötvös Gyakorlóiskola diákjai

Kategória: Eötvös hírek, 2019. január 23., szerda

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban - a mindennapos testnevelés mellett - komoly hagyományai vannak az iskolán, a tanórán kívüli, s az „ép testben ép lélek” elvét való, különböző formában és sportágban megvalósuló testmozgásnak, a testkultúra ápolásának. Külön kiemelkednek ebből az aktív turizmushoz is kapcsolódó olyan programok, mint például a természetjárás, a kerékpározás és nem utolsósorban a téli sportok királynőjeként számon tartott síelés.

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorlóiskola és Gimnázium idei sítáborát a tavaly már jól bevált helyszínre, a Szlovákiában fekvő Bachledova Dolina nevű síközpontba szervezte az iskola. Az elmúlt tanévi tábor sikere után az e tanévben meghirdetett programra igen hamar összeállt az utazók listája. (42 fő 5 - 8. évfolyamos diák, 9 szülő és 3 testnevelő oktató alkotta a csapatot!) A sítábori program lebonyolítására január 13 -16. - a között került sor, s hosszú évek óta most újra természetes havon, kiváló körülmények között tudtak az Eötvösös diákok hódolni e népszerű téli sport iránti szenvedélyüknek. Az első napon -, úton a szállás felé - a Kassa fölötti Jahodna (Eprestető) síközpontban állt meg a csapat és az iskola testnevelő tanárai már ott elkezdték oktatni a síelés fortélyaira a résztvevőket. Ennek eredményeként sikerült is olyan tudásra szert tenni, amellyel másnap, a jóval komolyabb Bachledkán már magasabb szintről folytathatták a csoport tagjai mind az oktatást, mind pedig a tanulást. Mindehhez hozzájárult, hogy a hó vastagsága is, - amely jóval egy méter fölötti volt -, a kiválóan kezelt pályák biztonságosak volta és nem utolsósorban az is, hogy vadonatúj, szupermodern felvonók is rendelkezésre álltak. Köszönhetően a jó pályáknak, a modern felszereléseknek, a körültekintő felkészítésnek és persze a gyermekek fegyelmezett magatartásának, senkit sem ért - az ilyen jellegű programok esetén azért elő-előforduló - baleset. Az egész program ideje alatt az időjárás változó volta miatt igen erős széllel kellett megküzdeniük a résztvevőknek, de a diákok igen vidáman, minden zokszó nélkül állták az erősebb széllökések rohamait is. A színvonalas oktatás és a precíz gyakorlás eredményeként az utolsó napra már minden résztvevő képes volt egyedül, önállóan teljesíteni a kék fokozatú pályát, így ebből a szempontból is sikeresnek ítélhetjük meg a tábort. A résztvevők komfortfokozatát növelte, hogy a szállás egy gyönyörű hotelben és nagyszerű ellátással Velká Lomnica / Kakaslomnic nevű településen volt, mindössze 20 km-re a pályától.

Egy ilyen program értéke a szabadidős sportágak megismertetése területén messze túlmutat az egészséges életmódra nevelésen és jelentős szocializációs szerepe is van. A résztvevők közül többen most voltak először szüleik nélkül külföldön. A programon való részvételük hozzájárult a közösségépítéshez, egymás segítéséhez-támogatásához, az idegen nyelvek gyakorlásához, de az önállóságra neveléshez és - többek között - az öltözködés, a zsebpénz beosztásának, más ország pénznemére való átszámítás kultúrájának az elsajátításához is.

Köszönet illeti az Eötvös Gyakorlóiskola három testnevelő - síoktató kollégáját, Vas György főszervező, Nagy Józsefet, és Szécsi Zsolt munkáját, valamint az iskolavezetést, hogy lehetővé tették és támogatták a program megvalósítását.

Vas György – Dr. Komáromi István

(Fotók: Vas György)

A síoktatás helyszíne
A síoktatás helyszíne

Síoktatás közben
Síoktatás közben

Gyakorlás és egy kis pihenő két lesiklás között (1)
Gyakorlás és egy kis pihenő két lesiklás között (1)

Gyakorlás és egy kis pihenő két lesiklás között (2)
Gyakorlás és egy kis pihenő két lesiklás között (2)

Idilli téli táj

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel