„Reptér” / ismét lobogott a szélben a légzsák

Kategória: Eötvös hírek, 2023. június 16., péntek

Az Eötvös Gyakorlóiskola diákjainak újabb repülési – repülőtéri élményei

A Nyíregyházi Egyetem fenntartásában működő Eötvös Gyakorlóiskola olyan lehetőséget biztosít az iskolába jelentkező és az Eötvösben tanuló gyermekek számára, amely lehetővé teszi az általános iskola első osztályába belépő kisdiáknak, hogy a kisiskolás éveket, az általános iskola felső tagozatát, valamint a nagygimnáziumi időszakot is egy alma materen/campuson belül eltöltve, érettségi után a felnőttkor küszöbét átlépve egyazon intézményben, a Nyíregyházi Egyetemen diplomát is szerezzen.

A Nyíregyházi Egyetem, mint felsőoktatási intézmény, s mint az alkalmazott tudományok egyeteme és az Eötvös Gyakorlóiskola, mint 12 évfolyamos többcélú köznevelési intézmény, egységes iskola több olyan közös oktatási – képzési programot indított vagy tervez indítani, amelynek célja egy olyan intézményi szervezeti és tartalmi fejlesztés, amely összekapcsolja a köznevelési és felsőoktatási szegmenseket és intézményesíti azt egy „campus” – jellegű lineáris intézményszervezeti, korszerű, keresett, versenyképes tartalmi valamint infrastrukturális fejlesztés és modernizáció keretein belül. A program/programok indításának és megvalósításának motívumai között szerepel az egyetem képzéseinek népszerűsítése és a középiskolás tanulók felvételijének, s a Nyíregyházi Egyetemre történő jelentkezési – továbbtanulási orientációjának a támogatása is.

A felősoktatási és köznevelési intézményi – képzési együttműködés sokszínű és változatos területei közül az egyik, már a megvalósítás folyamatában levő program a Nyíregyházi Egyetem népszerű képzési formáinak egyikén, a repülőmérnöki szakon (pilótaképzés) azoknak a tanulóknak az orientáló bevonása, akik a 10. – 12. évfolyamokon matematika és fizika tantárgyakat tanulva az Eötvös Gyakorlóiskolában fakultációs oktatásban vesznek részt. A középiskolai képzés során az alapórákban a kötelező tananyag feldolgozása folyik, míg a fakultációs órakeret szolgál konkrétan a felvételihez szükséges plusz ismeretek átadására és elsajátítására. (A fakultációs program szaktanári reprezentánsa Marcsekné Vetési Júlia tanárnő!) A matematika és a fizika tantárgyak „célirányos” középiskola fakultációs anyagának oktatása mellett a közös orientációs képzési programban megjelennek olyan speciális tartalmak is, mint például a repülésfizikai, a repülésmeteorológia ismeretek vagy éppen a repüléshez és repülésirányításhoz kapcsolódó szakmai angol nyelv elsajátítása is. S természetesen egyaránt részei a képzésnek az olyan gyakorlatorientált programelemek, mint például a szimulátor – gyakorlat vagy éppen a repülőtéri tapasztalatszerző látogatások is.

A repülőtéri látogatások során – a tanév első félévében, ősszel a Nyíregyházi Repülőtér felkeresése után – az Eötvös Gyakorlóiskola „repülős” diákjai legutóbb június közepén (06.13.) a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren jártak. A sokrétű adminisztrációs előkészítő tevékenység és a – kvázi határátlépésnek is nevezhető szigorú reptéri beléptetés miatti – biztonsági előírások teljesítését, valamint betartását követő nemzetközi repülőtéri program óriási élményt jelentett a diákok és pedagógusok számára egyaránt. A látogatáson résztvevők betekintést nyerhetek egy nemzetközi repülőtér sajátos világába (főépület, irányító torony, kifutópálya, kiszolgáló létesítmények stb.), végig figyelemmel kísérhették egy felszállás előtti nemzetközi légijárat technika és biztonsági fel-, illetve előkészítésének a folyamatát, az utasok be, majd a gép felszállását egyaránt. Az egyik, s minden bizonnyal legmaradandóbb élménye a diákoknak az volt, hogy az utazásukat-szállításukat biztosító kisbusszal végig autózhatták, s járhatták a teljes repülőtéri kifutópályaegyüttest. Élénk érdeklődést váltott ki diákok részéről a repülőtéri készenléti tűzoltóság és mentőszolgálat technikai repertoárjába való betekintés lehetősége is. (Látogató csoport tagjai voltak: Kiss Bálint, Juhász Áron, Orosz Enikő, Sántha Jázmin, Jámbor Levente, Bajusz Máté diákok, Marcsekné Vetési Júlia tanárnő és Dr. Komáromi István igazgató!)

(Az Eötvös Gyakorlóiskola köszönetét fejezi ki a Debreceni Nemzetközi Repülőtér látogatását és a program lehetőségét biztosítóknak a koordináló előkészítésért és a munkájukért: Fodor Péter forgalmi és földi kiszolgálási igazgató úrnak, Pálszabó-Jurovits Júlia repülésvédelmi igazgatóhelyettes asszonynak, valamint Tóth Mihály forgalmi és járatkiszolgálási osztályvezető úrnak.)

(Fotók: Dr. Komáromi István)

Dr. Komáromi István
igazgató

Az Eötvös Gyakorlóiskola 10. évfolyamos „repülős” fakultációs csoportja a Debreceni Nemzetközi repülőtér előtt (1)

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér főépülete (2)

A gyakorlós diákcsoport látogatásának megkezdése előtt (3)

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér főépülete belülről (4)

A dákokat Tóth Mihály osztályvezető kalauzolja és tájékoztatja (5)

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér műszaki kiszolgáló épületei (6)

A repülőtérre megérkezett a Wizzair Légitársaság Antalyából (Törökország) érkező járata (7)

Kisiskolás látógatócsoport is kíváncsian szemléli a gép érkezését (8)

Utasleszállás az érkező repülőgépről (9)

A diákok az újra indulásra, felszállásra előkészített gép előtt (10)

A diákok a felszállásra készülő utasok mellett (11)

Új felszálló utasok a Larnacába (Ciprus) induló gép előtt (12)

És a gépmadár újra felszállt (13)

A diákok közül többen a felszállást közvetlenül is megnézhették (14)

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér főépülete a kifutópálya felől (15)

A gyakorlós diákok egyik nagy élménye a kifutópályán történt autózás volt (16)

A diákok a repülőtér mentőállomása és a mentőhelikopter előtt (17)

A mentőhangárban a diákok egy régebbi típusú mentőhelikoptert is megcsodáltak (18)

A diákok a pilótaképzés gyakorlatával ismerkednek (19)

A csoport betekintett a repülőtéri tűzoltóság munkájába is (20)

A diákok érdeklődéssel foglaltak helyet a tűzoltóautók vezetőfülkéiben… (21)

…és másztak fel a tűzoltóautó tetejére is (22)

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér iránytótornya (23)

A diákok nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgatták Pálszabó-Jurovics Júlia igazgatóhelyettes tájékoztatóját az irányítótoronyban (24)

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér köszönő – üdvözlő táblaképe (25)

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2023 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel