„Reptér” / ismét lobogott a szélben a légzsák

Kategória: Eötvös hírek, 2022. április 20., szerda

Az Eötvös Gyakorlóiskola diákjainak újabb repülési – repülőtéri élményei

A Nyíregyházi Egyetem fenntartásában működő Eötvös Gyakorlóiskola olyan lehetőséget biztosít az iskolába jelentkező és az Eötvösben tanuló gyermekek számára, amely lehetővé teszi az általános iskola első osztályába belépő kisdiáknak, hogy a kisiskolás éveket, az általános iskola felső tagozatát, valamint a nagygimnáziumi időszakot is egy alma materen/campuson belül eltöltve, érettségi után a felnőttkor küszöbét átlépve egyazon intézményben, a Nyíregyházi Egyetemen diplomát is szerezzen.

A Nyíregyházi Egyetem, mint felsőoktatási intézmény, s mint az alkalmazott tudományok egyeteme és az Eötvös Gyakorlóiskola, mint 12 évfolyamos többcélú köznevelési intézmény, egységes iskola több olyan közös oktatási – képzési programot indított vagy tervez indítani, amelynek célja egy olyan intézményi szervezeti és tartalmi fejlesztés, amely összekapcsolja a köznevelési és felsőoktatási szegmenseket és intézményesíti azt egy „campus” – jellegű lineáris intézményszervezeti, korszerű, keresett, versenyképes tartalmi valamint infrastrukturális fejlesztés és modernizáció keretein belül. A program/programok indításának és megvalósításának motívumai között szerepel az egyetem képzéseinek népszerűsítése és a középiskolás tanulók felvételijének, s a Nyíregyházi Egyetemre történő jelentkezési – továbbtanulási orientációjának a támogatása is.

A felősoktatási és köznevelési intézményi – képzési együttműködés sokszínű és változatos területei közül az egyik, már a megvalósítás folyamatában levő program a Nyíregyházi Egyetem népszerű képzési formáinak egyikén, a repülőmérnöki szakon (pilótaképzés) azoknak a tanulóknak az orientáló bevonása, akik a 10. – 12. évfolyamokon matematika és fizika tantárgyakat tanulva az Eötvös Gyakorlóiskolában fakultációs oktatásban vesznek részt. A középiskolai képzés során az alapórákban a kötelező tananyag feldolgozása folyik, míg a fakultációs órakeret szolgál konkrétan a felvételihez szükséges plusz ismeretek átadására és elsajátítására. (A fakultációs program szaktanári reprezentánsa Marcsekné Vetési Júlia tanárnő!) A matematika és a fizika tantárgyak „célirányos” középiskola fakultációs anyagának oktatása mellett a közös orientációs képzési programban megjelennek olyan speciális tartalmak is, mint például a repülésfizikai, a repülésmeteorológia ismeretek vagy éppen a repüléshez és repülésirányításhoz kapcsolódó szakmai angol nyelv elsajátítása is. S természetesen egyaránt részei a képzésnek az olyan gyakorlatorientált programelemek, mint például a szimulátor – gyakorlat vagy éppen a repülőtéri tapasztalatszerző látogatások is.

A repülőtéri látogatások során – a tanév első félévében, ősszel  a Nyíregyházi Repülőtér felkeresése után – az Eötvös Gyakorlóiskola „repülős” diákjai legutóbb április közepén (04.13.) a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren jártak. A sokrétű adminisztrációs előkészítő tevékenység és a – kvázi határátlépésnek is nevezhető szigorú reptéri beléptetés miatti – biztonsági előírások teljesítését valamint betartását követő nemzetközi repülőtéri program óriási élményt jelentett a diákok és pedagógusok számára egyaránt. A látogatáson résztvevők betekintést nyerhetek egy nemzetközi repülőtér sajátos világába (főépület, irányító torony, kifutópálya, kiszolgáló létesítmények stb.), végig figyelemmel kísérhették egy felszállás előtti nemzetközi légijárat technika és biztonsági fel-, illetve előkészítésének a folyamatát, az utasok be-,majd a gép felszállását egyaránt. Az egyik, s minden bizonnyal legmaradandóbb élménye a diákoknak az volt, hogy az Ő utazásukat-szállításukat biztosító kisbusszal végig autózhatták, s járhatták a teljes repülőtéri kifutópályaegyüttest. Élénk érdeklődést váltott ki diákok részéről a repülőtéri készenléti tűzoltóság és mentőszolgálat technikai repertoárjába való betekintés lehetősége is. A személyes jellegű élmények sorában azt gondolom, hogy a legnagyobb meglepetésként az szolgált, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőtér irányítótornyának és az ott végzett sokrétű tevékenységnek a megismerése mellett az ezt végző személyzet egyik illusztris tagja az egykor az Eötvös Gyakorlóiskolában 12 évig tanuló, majd ezt követően a Nyíregyházi Egyetem repülőmérnöki – pilóta képzésén diplomát szerzett Molnár M. volt.

(Az Eötvös Gyakorlóiskola köszönetét fejezi ki a Debreceni Nemzetközi Repülőtér látogatását és a program lehetőségét biztosítóknak a koordináló előkészítésért és a munkájukért: Fodor Péter forgalmi és földi kiszolgálási igazgatónak, Pálszabó-Jurovits Júlia repülésvédelmi igazgatóhelyettesnek, Tóth Mihály forgalmi és járatkiszolgálási osztályvezetőnek, valamint Dr. Kovács Zoltán intézetigazgató főiskolai tanárnak.)   

(Fotók: Nagy Angelika és Dr. Komáromi István)

Dr. Komáromi István
igazgató

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér főépülete (1)

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér főépülete (2)

Az Eötvös Gyakorlóiskola diákjai a repülőtéren

A repülőgép előkészítése a felszállás előtt („csomagfeladás”)

A diákok a repülőgép tatjánál hallgatják a tájékoztatást

A diákok a gépszárny jobb oldali hajtóművénél

A Wizzair légitársaság 12.35 – ös eindhoveni (Hollandia) járata indulás előtt (1)

A Wizzair légitársaság 12.35 – ös eindhoveni (Hollandia) járata indulás előtt (2)

Az eindhoveni járat utasai úton a beszálláshoz

Az utasok beszállása a repülőgép első ajtaján

A repülőgép a felszálláshoz gurul

A gépmadár a levegőbe emelkedett

Az Eötvös Gyakorlóiskola diákjai az irányítótoronyban

A látogatók érdeklődve és figyelmesen hallgatják az Eötvös Gyakorlóiskola egykori diákjának, Molnár M. légiirányítónak a tájékoztatását

A diákok a repülőtéri mentőszolgálat pilótájának tájékoztatását hallgatják

A diákok érdeklődését ez a gépmadár is kiváltotta

A diákok a reptéri tűzoltóságról szóló tájékoztatást hallgatják

A látogató diákok (búcsú)csoportképe a repülőtér főépülete előtt

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér köszönő – üdvözlő táblaképe

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Iskolaújság

Iskolaújság

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2021 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel