Nemzetközi tudományos konferencián a Nyíregyházi Egyetem képviseletében

Kategória: Eötvös hírek, 2023. június 22., csütörtök

Tizedik alkalommal hívta életre az Erdélyi Múzeum Egyesület a Babes – Bólyai Tudományegyetem Földrajzi Intézetével karöltve a X. Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferenciát Kolozsváron 2023. június 8 – án. A tradicionális múlttal rendelkező nemzetközi konferenciát az idei évben is jelenléti formában rendezték meg a szervezők. A konferenciának illusztris helyszín, a Kolozsvár központjában, a Fő tér és a Jókai utca sarkán levő műemléképület, a Rhédey – ház I. emeletén helyet foglaló EME – székház adott helyet. 

A tizedik EMVT – jubileumi konferencia kezdetekor üdvözlő és köszöntőbeszédet mondott Bitay Enikő, az EME elnöke, Marinka Viktor konzul (Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa) és Antal Géza, a Kolozs Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke is.

A nemzetközi turisztikai konferencia 14 előadója között a Nyíregyházi Egyetemet Prof. Dr. Hanusz Árpád professor emeritus, Rozgonyiné dr. Drotár Nikolett, valamint Dr. Komáromi István a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium középiskolai tanára és igazgatója képviselte.  

Az idei EVMT - konferencián a szervezők – rendezők a Kárpát-medence kulturális turizmusára és annak lehetőségeire helyezték a hangsúlyt, arra, hogy az e területeken tevékenykedő szakemberek milyen mértékben járulhatnak hozzá a kulturális értékek fenntartásához és azok gazdasági hasznosításához.

A konferencia programjának előadásai a turizmus és vendéglátás kategóriában, témakörében széles spektrumot öleltek fel a falusi turizmustól (Dr. Szalók Csilla) az aktív- és egészségturizmuson keresztül (Dr. Szakály Zoltán) a vallási turizmusig, Kárpátaljának a sajnálatos háborús események befolyásolta idegenforgalmán át (Dr. Tarpai József) a hagyományos erdélyi gasztronómia (Jánossy Alíz / „Aliz konyhája”) új irányzatainak, s nemkülönben a „Határtalanul!” – programok értékeinek az illusztrálásáig (Horváth Zoltán), valamint az idegenforgalom új irányzatainak (Fekete Henriett / „Szarvasgomba – turizmus”), a romániai idegenforgalom (Nagypál Viola / Travelminit Kft., Dr. Lakatos Artur-Lóránd), a vendéglátás, a szállodai szolgáltatás elmúlt évtizedek alatt történt fejlődésének és változásainak a bemutatásáig (Dr. Tokaji Ferenc, Dr. Talpas János) .  

A Nyíregyházi Egyetemet képviselő Prof. Dr. Hanusz Árpád előadásában aA Felső – Tisza aktívturizmusának újragondolása a háború árnyékában”, Dr. Komáromi István a „Iskola, élménypedagógia és aktívturizmus”, míg Rozgonyiné dr. Drotár Nikolett a „Bodrogkeresztúr a világ zsidó vallási turisztikai térképén” címen és tartalommal osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel.  

A Dr. Talpas Jánosnak, a Babes – Bólyai Tudományegyetem Földrajzi kara Magyar Földrajzi Intézete egyetemi adjunktusának koordinálásában eredményes és jól sikerült előadásokkal kísért nemzetközi turisztikai konferenciához mobiltással, kimozdulással összekapcsolt szakmai program is társult. Ennek keretében a konferencia résztvevői megismerhették és betekinthettek a Kalotaszeg egyik legrégibb településén, Magyarvistán („Cifra Kalotaszeg legcifrább faluja” / https://rubiconintezet.hu/project/magyarvista-cifra-kalotaszeg-legcifrabb-faluja/) található református templom nagyon szép belső és külső értékeibe, szépségeibe.

(A konferencia megszervezését és lebonyolítását a Magyar Tudományos Akadémia, a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatta.)

Dr. Komáromi István

(Fotók: Dr. Komáromi I., Dr. Hanusz Á., https://www.eme.ro/)

A nemzetközi konferencia programfüzetének címlapja

A programfüzet tartalomjegyzéke (fent) és a helyszín Kolozsvár főtere (lent)

Dr. Talpas János megnyitja a konferenciát

Bitay Enikő, az EME elnöke köszönti a konferencia résztvevőit

A konferencia vendégei és résztvevőinek egy csoportja

Marinka Viktor konzul köszönti a konferencia résztvevőit

Antal Géza a Kolozs megyei RMDSZ elnöke köszönti a konferencia résztvevőit

Prof. Dr. Hanusz Árpád előadása

Rozgonyiné dr. Drotár Nikolett előadása

Dr. Komáromi István előadása

Jánossy Alíz előadása

A konferencia résztvevői Magyarvistán, a református templomban

A konferencia résztvevői Magyarvistán, a református templomban

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel