Megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatairól

Kategória: Eötvös hírek, 2019. február 27., szerda

2019. február 25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat rendezett megemlékezést a Napkori Erdőgazdák Zrt. gondozásában, ahol az ünnepi műsort az Eötvös Gyakorlóiskola diákjai és tanárai valamint Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium egyik diákja adta.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) számú határozata rendelte el. Ennek értelmében minden év február 25-én tartják, A kommunizmus áldozatainak emléknapját. Körülbelül 100 millióra teszik a kommunista rendszerek áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt emberek száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek.

A rendszerre jellemző az eljárásjog felszámolása a végrehajtó szervek önkénye, az irgalom nélküli megtorlás, a bosszú és a félelemkeltés.

A megemlékezés ünnepi alkalmán az elhurcoltakra, a megkínzottakra, az odamaradtakra és a testileg, lelkileg megnyomorítottakra emlékeztünk.

A Himnusz eléneklése után Papp Attila az Eötvös Gyakorlóiskola magyartanára Faludy György: „Kihallgatás” című versével érzékeltette a rendszer képmutató igazságtalanságát. Az ünnepi beszédek előtt a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium blokflőtén játszó tanulójának előadását hallhattuk. Az ünnepi megemlékezés során Támba Miklós a Napkori Erdőgazdák Zrt. vezérigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, és beszédében rámutatott arra, mennyire fontos a múlt megidézése, az abból való tanulságok megfogalmazása. Román István megyei kormánymegbízott ünnepi beszédében Szolzsenyicin gondolatát idézte: – „Nyilvánosan el kell ítélni azt az elvet, hogy egyesek leszámolhassanak másokkal”. Baracsi Endre a Megyei Közgyűlés alelnöke is az őszinte emlékezés fontosságát emelte ki beszédében. Rámutatott mennyire fontos, hogy a fiatalok megismerjék milyen volt a kommunista diktatúra igazi, véres arca. A beszédek után Duliczki Tamás az Eötvös Gyakorlóiskola ének-zene tanára egy mezőtelegdi (Tileagd, ma Románia) földműves-gazdálkodó, Köte Miklós frontnaplójából fennmaradt dalt adott elő, „Nem látlak én Téged többé…” címmel.

Dobos Zoltánné az Eötvös Gyakorlóiskola tanára „Van-é olyan bánat, mint az én bánatom…” címmel novellában örökítette meg „málenkij robot”-ra hurcolt nagyapja történetét, amit Krómer Éva a gyakorlóiskola 11.d osztályos tanulója adott elő. A Szózat elhangzása után az emlékezés koszorúinak elhelyezésére került sor. (A Nyíregyházi Egyetem és az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium képviseletében Dr. Komáromi István igazgató, Jenei Andrea igazgatóhelyettes és az iskolai Diákönkormányzat képviselője, Karaffa Lili 11/A-s tanuló helyezte el a koszorút az emlékhelynél!)

Dobos Zoltánné – Dr. Komáromi István

Az emléknap résztvevői (1)
(Fotó: www.szon.hu, Dodó Ferenc)

Az emléknap résztvevői (3)
(Fotó: www.szon.hu, Dodó Ferenc)

A Nyíregyházi Egyetem és az Eötvös Gyakorlóiskola képviselői koszorúznak
(Fotó: www.szon.hu, Dodó Ferenc)

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel