Határokon át két keréken „Határtalanul!”

Kategória: Eötvös hírek, 2017. június 07., szerda

Határokon át két keréken „Határtalanul!”

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium valamint a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont (Erdély–Románia) 14–14 középiskolás diákja és pedagógusaik (Jenei Andrea igazgatóhelyettes, Kemény Péter és Dr. Komáromi István igazgató) „Székelyföld és a Nyírség természeti- és kulturális értékeinek nyomában” címmel az idei tanévben olyan aktív turisztikai programot valósítottak meg a „Határtalanul! Együttműködés gimnáziumok között” pályázati projekt keretében, amely során egyrészt megismerhették egymás szűkebb szülőföldjének természeti és építetett örökségét, másrészt pedig az „Ép testben ép lélek!” elvét is vallva, elismerésre méltó sportteljesítményt nyújtva közel 200 kilométert kerekeztek Magyarországon és Erdélyben, Romániában.

A két iskola erre vállalkozó diákjai és lelkes tanáraik először autóbuszokkal jutottak el Székelyföldre, a Barcaság északi részébe, Barótra illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szívébe, a Nyírségbe, Nyíregyházára. A közel 550 kilométeres autóút megtétele hosszúnak tűnt ugyan, de a Nyíregyháza - Nyírbátor - Mérk-Vállalj - Csanálos - Nagykároly - Tasnád - Zilah - Kolozsvár - Marosvásárhely - Segesvár - Székelykeresztúr - Vargyas - Barót útvonalon a Partiumon, az Erdélyi-szigethegységen, az Erdélyi – medencén és Szászföld déli részén oda és viszont is megtett út már a látnivalók és az élmények sokaságával gazdagította a résztvevőket.

Az érkezés és az ismerkedés első pillanatai - no és egy jóleső székely, illetve nyírségi vacsora elfogyasztása, majd pihenés - után másnap a nyírségi és a székely diákok és kísérőik együtt megkezdhették Barótnak és környékének, az Észak–Barcaságnak, az Olt folyó kanyarulatának, illetve a Dél-Nyírségnek és Nyíregyháza környékének kerékpárral történő felfedezését és megismerését.

Az Eötvösös diákok Székelyföld olyan háborítatlan szépségű természet-közeli tájait barangolhatták be, mint például a Vargyasi – karsztvidék (Almási -, vagy Orbán Balázs barlang), Alsórákos vulkánosságtól átjárt vidéke (bazaltorgonák), valamint azokat az igazi ékszerdobozként sorakozó bájos kis településeket is megismerhették, mint például Kisbacon (Benedek Elek meseíró szülőfaluja), Köpec (Köpeci szil), Miklósvár (Kálnoky – kastély), Nagyajta (Vártemplom) és Bölön („Az unitáriusok Rómája”).

A baróti középiskolásoknak hasonlóan szép és tartalmas útvonal- és programkínálatot állítottak össze vendéglátóik. A Székelyföldről érkezett diákok egy-egy túraútjuk során megismerhették az egykori megyeszékhely, Nagykálló és környékének nevezetességeit (Belváros, Harangodi – víztározó), ellátogattak Nyírtelekre, Kállósemjénbe (Kállay – kúria) és Máriapócsra (Nemzeti Kegyhely), majd a Báthoriak ősi fészkének, Nyírbátornak a történelmi és vallási emlékei és látnivalói következtek. Természetesen nem maradhatott ki a megyeszékhely Nyíregyházának és Sóstógyógyfürdőnek az alapos bebarangolása sem, amely adottságaival és értékeivel méltán nyerte el az erdélyi gimnazisták tetszését.

A pályázatban előzetesen és tudatosan tervezett ún. „kötelező” turisztikai és kulturális programok (műveltségi vetélkedő, röplabda- és labdarúgó „összecsapás”, stb.) mellett mind Baróton, mind pedig Nyíregyházán azért jutott idő a kötetlenebb barátkozásra, egymás jobb megismerésére és magától értetődően a szerelmek szövögetésére is. A Székelyföldön, Baróton és környékén és a Nyírségben, Nyíregyházán eltöltött egy-egy hét élményeit a két iskola résztvevői az iskolák digitális iskolaújságjának egy-egy különszámában fogják rögzíteni.

Dr. Komáromi István
igazgató, szervezőtanár


A nyíregyházi kerékpáros csapat indulás előtt Baróton


A túrázó diákok a Véczeri - 48-49-es emlékmű előtt Köpecen


Rövid pihenő Vargyason egy szép székelykapú előtt


A kerékpárosok a „természet lágy ölén” a vargyasi – karsztban


Alsórákosi pillanatkép egy szép bányatóval


Az erdélyi diákok Nyíregyháza főterén


A baróti középiskolások Nagykállóban


A székely diákok pihenője a Harangodi víztározó partján

(Képek: Jenei A. és Dr. Komáromi I.)

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Iskolai ünnepség október 23 tiszteletere

Iskolaújság

Iskolaújság

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2020 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel