Gábor Gergő, az Eötvös büszkesége

Kategória: Eötvös hírek, 2015. május 27., szerda

Gábor Gergő, az Eötvös büszkesége

Gábor Gergő első pillantásra átlagosnak számító fiatal. Laza kinézetű, magas fiú, aki egy nem mindennapi tudomány megszállottja. A Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. d osztályos tanulója az elmúlt tanévben több kémiaversenyen indult és öregbítette iskolája hírnevét.

Bár általános iskolában nagyon szívesen tanulta a történelmet és a zenét, a természettudományok világa mégis jobban vonzotta. Édesapjával bejárta Magyarország vadregényes tájait és fotókat készített a növényekről, állatokról. 2013-ban egyik képe a GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa-díj ifjúsági kategóriájában különdíjat kapott. Alkotásait már iskolájában is láthatták diáktársai. Nyolcadikos volt, amikor döntési helyzetbe került: választania kellett, hogy a Nyolcosztályos Gimnáziumok Versenyén melyik tárgyból induljon. Mivel abban a tanévben a kémiát Sarka Lajos kémia szakos tanárnak köszönhetően nagyon megszerette, döntése erre a tárgyra esett. Elindult a megmérettetésen és első helyezést ért el.

A következő tanévtől az iskola biológia–kémia tagozatán kezdte meg tanulmányait, ahol mindkét tárgyat emelt óraszámban tanulta. Szorgalmasan készült az Irinyi János Országos Kémiaversenyre, ahol a 9. és a 10. osztályban is bejutott a döntőbe. A 6. és a 11. hely azt jelezte a fiatal fiúnak, érdemes továbbhaladnia a megkezdett úton. Versenyeredményének köszönhetően részvételt nyert a Magyar Tudományos Akadémia AKI Kíváncsi Kémikus Kutatótáborba, ahol kutató professzorok nyomdokain haladva ismerkedett meg a kutatómunka szépségeivel.

Versenyen nem egyedül indult, hanem 2014-ben Gyulai Orsolyával és Sarkadi Károllyal közösen jelentkezett az Avram Herschko Országos Természettudományi Versenyre, ahol másodikok lettek.

2015-ben Horváth Edit tanárnő készítette fel a biológia Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre, ahol tizenegyedikesként a 43. helyet szerezte meg. Ebben a tanévben még egy komoly megmérettetés várt Gergőre: csapattársaival, Stock Gáborral és Aros Adriennel a 7. helyezést érte el a miskolci Dürer Országos Kémia Versenyen. Sikereinek azonban nincs vége, hiszen 2015-ben a BME – Oláh György Országos Kémia Versenyen elért 3., és a Középiskolai Kémiai Lapok feladatmegoldó versenyében elért 2. hely is bizonyítja, Gergő jó úton halad. A tanév legnehezebb versenye a Kémia OKTV volt, ahol a döntőben elért 6. helyezése a továbbtanulásnál 100 plusz pontot ér Gergőnek. A 11. fiút versenyeredményei alapján meghívták a Kémia Diákolimpia Válogató és Előkészítő Tanfolyamra, ahol két fordulóban készítették fel az olimpiára és a Mengyelejevről elnevezett nemzetközi versenyre. A megmérettetés első fordulójában Gergő továbbjutott, május végén lesz a második felkészítő, ahová nagyon sokat készül.

Mikita Eszter
nyiregyhaza.hu

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Iskolaújság

Iskolaújság

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2021 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel