Eötvösös diákpolgármester Nyíregyházán

Kategória: Eötvös hírek, 2019. december 04., szerda

Ecsedi Noémi Nyíregyháza MJV diákpolgármestere

Nyíregyházán, az ország hetedik legnagyobb városában számos általános- és középfokú oktatási intézmény működik, s ennek alapján túlzás nélkül mondhatjuk azt, hogy Nyíregyháza egyben pezsgő életet élő „diákváros” is. Nyíregyháza Megyei Jogú Város önkormányzata és a város vezetése, polgármestere meghatározónak és fontosnak tartja az iskolák, az oktatás jelenlétét és annak támogatását a városban, s ezzel együtt nem különben a különböző köznevelési intézmények diákjainak aktív és tevékeny részvételét a település kulturális és közéletében. Szándéka és törekvése az, hogy a diákokat partnerségi alapon bevonja a fiatalokat érintő programokba és az őket érintő döntések előkészítésébe valamint meghozatalába egyaránt. Ennek egyik formája és letéteményese a diák-polgármesteri intézményrendszer, amelynek első számú vezetőjét a város iskoláinak polgármester-jelölt delegáltjaiból maguk a diákok és egy szakmai tagokból álló zsűri választja ki kétévente.

Az idei esztendőben 2019. október 10-én a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár adott otthont az aktuális diákpolgármester választásnak, ahol Ecsedi Noémi, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 9/A osztályos tanulója nyerte el a következő két esztendőre Nyíregyháza MVJ „diákpolgármestere” címét.

A játékos, de ugyanakkor komoly kihívást is jelentő megmérettetésen a diák-polgármester jelölteknek a bemutatkozás és a polgármesteri programjuk ismertetése után különböző kreatív feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek között volt activity, ill. rögtönzést és retorikai, valamint kommunikációs képességeket igénylő feladat is. Noémi sikeresen vette az akadályokat, melynek eredményeként az iskolák képviselői és a szakmai zsűri tagjainak döntése nyomán az elkövetkező két évre Ő nyerte el a diákpolgármesteri címet.

Noémi évek óta igen aktív és jó szervező készséggel megáldott agilis tagja volt az Eötvös Gyakorlóiskola Diákönkormányzatának, s az előző két tanévben a felső tagozat diákelnökeként szervezte a „Csoki-suli” diákéletet, de segítette, támogatta a megyei diákönkormányzat tevékenységét is. Rátermettségét felismerve bíztattuk, hogy nyújtsa be pályázatát, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ilyen sikeresen vette az akadályokat.

Noémi diák-centrikus szemlélet- és gondolkodásmódját jól fémjelzi az, ahogy diákpolgármesterré választása után „új tisztségében” - hangsúlyozva természetesen azt is, hogy a diák-alpolgármester társaival „egy csapatot” alkotva - Nyíregyháza diákéletének felpezsdítését, sokszínű és sokakat bevonó, a fiatalok, a diákok igényeinek megfelelő új elképzeléseket, ötleteket megvalósító programtervezést és szervezést, kapcsolatépítést és a diáktársai határozott érdekképviseletét is zászlajára tűző nyilatkozatot tett az Őt meginterjúvoló különböző médiumoknak.    

(A Noémivel készült interjú megtekinthető: https://www.nyiregyhaza.hu/post/ecsedi-noemi-az-eotvos-gyakorloiskola-tanuloja-lett-az-uj-diakpolgarmester-2019-10-1?fbclid=IwAR0PMLzgWH0UsmDYJuqvdzwzVxaIs1MZmFP5HYTaz3vH7zTIuyl4XUsD-CA.)

Jenei Andrea - Marcsekné Vetési Júlia - Dr. Komáromi István

Ecsedi Noémi Nyíregyháza diákpolgármestere (Fotó: Drótos I.)

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel