Eötvösös diákok a Szegedi Tudós Akadémián

Kategória: Eötvös hírek, 2020. január 10., péntek

A Szegedi Tudós Akadémia olyan rendszer, mely hazai és nemzetközi mentorok részvételével működik, és amelyet Szent-Györgyi Albert Nobel-díja elnyerésének 75. évfordulójához kapcsolódva hoztak létre. A tudósakadémia célja, hogy a résztvevők 16-36 éves koruk között - a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan - tudományos kutatásokban való részvétellel minőségi képzésben részesüljenek és képesek legyenek majd a magas szintű kutatómunkára. A program célja az is, hogy a fiatalok hazai környezetben maradva megfelelő anyagi juttatások és kiváló laboratóriumi körülmények között dolgozhassanak.

A természettudományok iránt érdeklődő középiskolások számára évente két alkalommal, Nobel-díjas tudósokkal és a tudósakadémia növendékeivel, mentoraival való megismerkedés céljából találkozót szerveznek Szegeden. A „Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozóján” 2019 februárjában három 10. osztályos, decemberben pedig három 12. osztályos tanuló vett részt - Sarka Lajos tanár úr vezetésével - az Eötvös Gyakorlóiskola képviseletében a programon.

Erwin Neher és Ole Petersen előadásából megismerhették a Nobel-díjas tudósok munkásságát, a kutató munka nehézségeit és a felfedezés örömét. Részt vehettek a Szegeden és Hódmezővásárhelyen kialakított képzési központok egy-egy foglalkozásán és előadások és kerekasztal beszélgetések során megismerhették a növendékek és mentoraik kutató tevékenységét.

Tanulóink rengeteg élménnyel gazdagodva és új barátságokat kötve tértek haza Szegedről.

Bélteczki Jázmin, Márton Dániel és Molnár Dorottya a sertésszív vizsgálata előtt…

…és a vizsgálat közben

Petró Péter, Varga Fruzsina és Herman Fanni az akadémián

A fiatalok Ole Petersen Nobel-díjas tudóssal készült fotója, melyen Sarka Lajos tanár úr is látható.

(Fotó: saját felvételek!)

Sarka Lajos – Dr. Komáromi István

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel