Az Eötvös Receptkönyve

Kategória: Eötvös hírek, 2015. június 01., hétfő

Az Eötvös Receptkönyve

Különleges kiadványra hívjuk fel kedves érdeklődők figyelmét. Honlapunkon található Határtalanul! Receptkönyvre. A füzet anyagát a Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium hetedik évfolyamos diákjai gyűjtötték, akik az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! pályázat keretében 2015 tavaszán, Székelyföldön, ezen belül Erdővidéken jártak.

A kiránduláson a hagyományos népi ételek készítésével ismerkedtek meg a tanulók. Néprajzi gyűjtőmunka keretében összehasonlították az erdélyi és a magyar konyhát, megismerték, melyek azok a jellegzetes ételkészítési módok, amelyek mindkét néprajzi tájegységen élnek és mindkét helyen közismertek. A gyűjtőmunka lehetőséget nyújtott arra, hogy diákjaink és pedagógusaink az Erdővidéken élőkkel kapcsolatot teremtsenek, életüket, környezetüket jobban megismerjék így a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismereteket bővítsék.

A program témaválasztásával azt a célt kívántuk szolgálni, hogy diákjaink számára tapasztalati példákkal bizonyítsuk: uniformizált világunkban megkülönböztetett jelentősége van a hagyományoknak, és értékmentő, értékteremtő szerepe a hagyományápolásnak.

Nem mindenáron akartunk különleges és eredeti receptkönyvet összeállítani, mégis úgy gondolom, hogy így sikerült, hiszen számunkra szépséges, emlékezetes napok, kapcsolatok, érzések, ízek emlékeit őrzi.

Dobos Zoltánné igh.

 

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Iskolaújság

Iskolaújság

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2021 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel