Emberségből és szolidaritásból jeles az Eötvös diákoknak

Kategória: Eötvös hírek, 2018. június 11., hétfő

Emberségből és szolidaritásból jeles az Eötvös diákoknak

2018. június 1-jén, péntek délután rendezték meg az Eötvös Gyakorlóiskola udvarán azt a teljességében a középiskolás diákok ötletességét, pozitív kezdeményező- és szervezőkészségét dicsérő, no és művészetek iránti fogékonyságukról is árulkodó jótékonysági koncertet, amely az „Álomhatárok” címet viselte. A program életre hívásának célja az volt, hogy a koncert bevételéből összegyűjtött összeggel egy Kárpátalján, Dercenben működő középiskola infrastrukturális fejlesztéséhez járuljanak így hozzá a partneriskola, az Eötvös Gyakorlóiskola diákjai.

A motívumát, az apropóját mindennek az adta, hogy az Eötvösös diákok a közelmúltban a „Határtalanul!”programsorozat keretében Kárpátaljára utaztak, s ott „Honfoglaló őseink emlékeinek nyomában Kárpátalján és Északkelet-Magyarországon” címmel a Derceni Középiskola diákjaival együtt - először Kárpátalján, majd Nyíregyházán, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - vettek részt és valósítottak meg egy nagyszerű programot.

A nyíregyházi diákoknak - amellett, hogy sok szépet láttak és tapasztaltak, nagyon jól érezték magukat, jó kapcsolatot és barátságokat is kialakítottak a derceni középiskolásokkal -, abba is belepillanthattak és benyomásokat szerezhettek, hogy például ott, kint Kárpátalján milyen feltételek és körülmények között élhetnek és tanulhatnak diáktársaik! S bizony meglepődve tapasztalhatták például azt, hogy az, ami itt nálunk az Eötvösben, az iskolai infrastruktúrát és annak használatát illeti, azt a derceni diákok iskolájukban sokkal mostohább feltételekként élhetik csak meg. Látva és tapasztalva ezt, a nyíregyházi diákok között természetes módon, de igen komoly - felnőtteket is ámulatba ejtő érett - gondolkodásról, magas-fokú empátiás szolidaritási érzéseikről tanúbizonyságot elárulva felvetették azt, hogy a Derceni Középiskola kommunális szolgáltatási színvonalának emeléséhez szükséges forrást, 150. 000 forintnyi pénzösszeget valamilyen módon össze fogják gyűjteni.

A spontán született ötletet együttgondolkodás, és komoly szervezőmunka, majd mindennek eredményeként a jótékonysági koncert megvalósítása követte. A főszervező és ötletadó Kovács Miklós, 9/A osztályos diák igen lelkes és odaadó munkája eredményeként egy nagyon jól sikerült -, néptáncosokat, énekes és hangszeres középiskolás diákelőadókat - felvonultató színvonalas kulturális programot láthatott a szép számmal összejött hallgatóság. A jótékonysági koncert fellépői - Márton Dániel (Eötvös 9/A) műsorvezető, narrátor felkonferálásával a következők voltak: a néptáncos Molnár Dorottya (Eötvös 9/A) és Papp Orsolya (Krúdy Gimn.), az énekes Kerezsi Blanka (Eötvös 10/A) és nem utolsósorban a virtuóz gitárjátékával és kellemesen csengő énekhangjával is elismerést kiváltó Kovács Miklós (Eötvös 9/A).

Amellett, hogy egy olyan példaértékű program részesei lehettünk, amelynek még nem voltak hagyományai és előzményei iskolánkban, a nemes gesztus, ötlet nyomán született elképzelés valóra válthatja a Derceni Középiskola diákjainak azt az álmát is, hogy a korábbinál komfortosabb körülmények és feltételek között tölthetik el mindennapjaikat az iskolájukban. A jótékonysági koncert teljes bevétele - melyben a diákok és pedagógusok mellett egy-egy az iskolán kívüli érdeklődő belépőjegyének ára is benne foglaltatik -, nemhogy elérte a célul kitűzött másfélszázezer forintot, hanem jelentősen meg is haladta azt. A támogatást az iskola a diákok képviselőivel együtt juttatja, viszi majd el a partneriskolába.

Az Eötvös diákok ötlete révén megvalósított karitatív tevékenység jól tükrözi azt a szellemiséget és gondolkodásmódot, amelyet az iskola humanista, nemzeti érzületű és szociálisan is érzékeny szolidaritási értékrendjeként, értékorientációjaként magának vall. S az, hogy ezt közvetítendőnek tartja és közvetíti is, messzemenően igazolja diákjainak e nemes cselekedete, tevékenysége. S mindennek nyomán már a program végén, annak befejeztével meg is született az az elképzelés, hogy e programnak-programsorozatnak a jövőben, s hasonló célokért folytatódnia kell.

Dr. Komáromi István
intézményvezető

A jótékonysági koncert megnyitója

Molnár Dorottya és Papp Orsolya táncol

Kerezsi Blanka énekel

Kovács Miklós gitározik

Kovács Miklós gitározik

Kovács Miklós gitározik

Koncertező diákok

Koncertező diákok

Koncertező diákok és pedagógusok

Koncertező diákok és pedagógusok

(Fotók: Szénás A. és Kovácsné Sz. R.)

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Iskolai ünnepség október 23 tiszteletere

Iskolaújság

Iskolaújság

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2020 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel