„Elzász meséi” – Tanulmányi kirándulás Franciaországban

Kategória: Eötvös hírek, 2019. május 16., csütörtök

„Elzász meséi” – Tanulmányi kirándulás Franciaországban

Iskolánk 6-11. osztályos diákjai és pedagógusai 2019. április 27-29-e között tanulmányi ki-ránduláson vettek részt Franciaországban. Az Eötvösben nagy hagyománya van az országis-mereti kirándulásoknak. Ezen utazás keretében cél volt Elzász főbb nevezetességeinek megis-merése, a tanulók történelmi és földrajzi ismereteinek bővítése mellett a francia nyelvet tanuló diákok nyelvgyakorlása.

Első utunk Franciaország egyik legelbűvölőbb városába, Colmarba vezetett, mely macskakö-ves utcáival, favázas színes házaival, muskátlis erkélyeivel várt bennünket. A városnéző séta során felkerestük a kereskedők girbegurba utcáit, bepillantottunk az óvárosba, s megcsodáltuk a Szent Martin székesegyházat. Majd a város igazi ékkövét, a Petite Venise-t tekintettük meg, amely a rajta átfolyó Lauch csatorna miatt kapta a „Kis Velence” megtisztelő elnevezést.

Eguisheim – a Strasbourg-tól mindössze 80 kilométernyire fekvő, mintegy bő másfél ezer lel-ket számláló település szinte nyúlványa Colmarnak, annyira közel fekszenek egymáshoz. A Rue du Remparts színes faházakkal szegélyezett bájos keskeny utcácskáján végigmenve az egész „óvárost” felfedezhettük. Gyönyörködhettünk a XVI. századi házakban, a két rene-szánsz szökőkútban, a Szent Péter- és a Szent Paul templomokban.

Strasbourg a vidék gazdasági és közigazgatási központja, Franciaország egyik legszebb tele-pülése. Ismerkedtünk a történelmi belvárossal, mely az UNESCO Világörökség része, sétál-tunk a Petite France negyed favázas házai között, majd a hatalmas gótikus katedrálist és az ország legrégebbi gyógyszertárát, a Maison Kammerzell-t tekintettük meg.

Ribeauvillé – Az a hír járja, hogy ez a kis elzászi falu ihlette a Szépség és a szörnyeteg alkotóit a helyszínek kitalálásánál. A középkorban ráadásul nem egy, hanem három várat is építettek a falu fölé magasodó dombokon, melyek romjai ma is igazán romantikussá teszi a városképet. A legszebb elzászi települések közé tartozik: rengeteg favázas ház, muskátlis ablak, borozók, éttermek és mindenféle üzletek sorakoznak a főutcán, de a mellékutcái is hangulatosak.

Riquewihr - A város erődítményszerű falai, szűk macskaköves utcái, valamint fából vagy fa-burkolattal épült kis házai a szivárvány miden színében pompáznak és alig változtak valamit a 16. század óta. Fő utcáján a legfőbb látnivaló a „Felhőkarcoló” – egy ötemeletes ház, mely egyike Elzász legmagasabb épületeinek. Városnéző kisvonattal jártuk be a települést és a szomszédos Hunawihr-t is. Útközben bepillantást nyertünk a közeli szőlőültetvények életébe, gyönyörködhetünk a környék panorámájában, melyet itt-ott középkori várak díszítettek.

Mulhouse, a világhíres Bugatti autók szülővárosa. A cégalapító, Ettore Bugatti 1909-ben saját vállalatot alapított a városában, amely akkoriban Németországhoz tartozott. A Cité de l’Automobile, egy lenyűgöző autómúzeum a világ legnagyobb Bugatti gyűjteményével. A vi-lág egyik legjelentősebb autógyűjteményével büszkélkedik, több mint 400 autó látható itt.

Kaysersberg – A legjobb bortermelő területek egyike Elzászban. Az első borok, melyek a 16. században kerültek a községbe, Magyarországból származtak. (Lazare de Schwendi Tokajból hozott pár szőlőtőkét, amelynek köszönhetően a városka virágzásnak indult és bora nagy hírnévre tett szert.)

Kőnigsburg - A stratégialig kiemelkedő fekvésű vár Franciaország legeredetibb állapotában fennmaradt középkori lovagvára. A várat a Hohenstaufenek építették 1147-ben. A Castrum Estuphin - ahogy akkoriban hívták - magasról tekintett le az elzászi síkságra. Tökéletes lelátó volt a főutakra, és stratégia szempontból is megfelelő helyen állt. 1157-ben nevezték át Koenigsburg-ra, vagyis királyi kastélyra. 1871-ben II. Vilmos császár. Bodo Ebhardt-ot bízta meg a felújítással. A 757 méter magas hegyen épült erődítményből nyíló pompás kilátást csak részben élvezhettük a ködös időjárás miatt.

Hazaindulás előtt látogatást tettünk Freiburg-ba, mely a Fekete-erdő nem hivatalos fővárosa, óvárosa a legszebb Németországban, jelentős kulturális központ. Belvárosi sétánk során meg-tekintettük a város székesegyházát, a Münstert és a piacot is.

Fáradtan, de sok élménnyel és új ismerettel gazdagodva érkeztünk haza Nyíregyházára.

A kirándulás szervezői: Nagyné Mussó Judit
Zentai Tünde
Hudák Katalin

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel