Élményekkel teli nyílt nap Lego-val az Eötvös Gyakorlóiskolában

Kategória: Eötvös hírek, 2019. november 19., kedd

2019. november 13-án nyílt napot rendeztek a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban.

Az Eötvös Gyakorlóiskola („Csoki-suli”) nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, ezért a 2020/2021-es tanévben három első osztályt indít idegen nyelvi, testnevelés és matematika tehetséggondozó programokkal. A nyílt nap keretében a programok között nagy érdeklődés kísérte a Dr. Juhászné Molnár Tünde LEGO® módszertannal ötvözött matematika óráját is. Az Eötvös Gyakorlóiskolában a közelmúltban átadott LEGO® élményszobában tartott bemutató órán a LEGO® Education MoreToMath eszközkészlet tanórán történő alkalmazásába tekinthettek be a leendő kisiskolások és szüleik.

Az Eötvös Gyakorlóiskola nagy hangsúlyt helyez az újszerű, gyermekközeli alternatív oktatási módszerek alkalmazására a tanítási órákon. Az intézmény a közoktatási feladatok mellet felsőoktatási feladatokat is ellát, a tanító és tanár szakos hallgatók gyakorlati képzésének is a helyszínéül szolgál. A jövő iskolája elképzelhetetlen a megújult oktatási módszerek, - köztük az élménypedagógiai foglalkozások - nélkül. A gyakorlati képzés egyik kiemelt jelentőségű feladata, hogy az egyetemi hallgatók a gyakorlatuk során megtapasztalják az élménypedagógia által kínált oktatási lehetőségeket, tapasztalatokat szerezzenek azok hatékonyságáról, alkalmazási lehetőségeiről. Rendkívül fontos ezért, hogy a gyakorlatvezető pedagógusok kellően tájékozottak legyenek és meggyőző szakmai tapasztalattal rendelkezzenek ezeknek az oktatási módszereknek az alkalmazása tekintetében.

Az iskolaválasztó első osztályosok számára az Eötvös Gyakorlóiskola az élménypedagógiai foglalkozások különböző lehetőségeit kínálja. („SAKKPALOTA” - program, „BOLDOG ISKOLA” - program, „LEGO” - program, aktív turisztikai programok…!) Az Eötvös Gyakorlóiskolában az idei tanév kezdetén, szeptemberben került átadásra az az élménypedagógiai terem, amely kiváló helyszíne a kreatív játékoknak, a tudás aktívvá, életszerűvé válásának, azoknak az élményeknek az átadásának, amelyek a tudást kézzelfoghatóvá és könnyen tanulhatóvá teszik. Mindez a diákok és a tanárok szerepét egyaránt megváltoztatja. A diákok cselekvővé válnak, amely kiszakítja őket a hagyományos iskolai és osztálytermi keretek közül. Az élménypedagógia alkalmazásával a pedagógusok szerepe is megváltozik, hiszen ez a tanárokat az ismeretek egyszerű közvetítői helyett élmények adóivá teszi, aki egyéni és csoportos visszajelzést nyújt, megszabja a kereteket, és ha kell, betartatja azokat. Ezeket az új pedagógusi szerepeket a gyakorlati képzés során kell elsajátítani a tanító és tanárjelölteknek, hiszen ez esetben a pedagógusok is tanulási helyzetbe kerülnek, kreatív módon tervezhetik és valósíthatják meg az ismeretátadást kiszakadva a hagyományos tanítói, tanári szerepekből. Az élménypedagógia módszere igen sok szinten hasznosítható. Ugyan nem ez adja meg a jelentőségét, de az élménypedagógiai játékok, gyakorlatok szórakoztatnak, és így a gyermekek szórakozva élményszerűen tanulhatnak.

Dobos Zoltánné – Dr. Juhászné Molnár Tünde – Dr. Komáromi István

Dr. Juhászné Molnár Tünde élménypedagógiai órát tart

A diákok, a leendő kisiskolások és szüleik a „LEGO”-s órán (1)

A diákok, a leendő kisiskolások és szüleik a „LEGO”-s órán (2)

Játékos feladat megoldása közben az órán

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel