Élmény és játék „Határtalanul!”

Kategória: Eötvös hírek, 2019. december 04., szerda

Eötvösös sikerek középiskolások vetélkedőjén

Az általános- és a középiskolák számára az állam által támogatott formában lehetővé váló nemzetközi kapcsolatépítés egy sajátos, de szívünknek és lelkünknek talán legkedvesebb - s nyugodtan kijelenthetjük, hogy több szempontból is az egyik legsikeresebbnek ítélhető - formája, az a „Határtalanul!” - programsorozat, amely közel tíz évvel ezelőtt indult útjára. A program alapvető célkitűzése az, hogy a magyarországi általános- és középiskolákban tanuló diákok tanulmányaik során legalább egy alkalommal eljussanak - elutazhassanak olyan, az egykor a „Történelmi Magyarország” - hoz, napjainkban pedig más-más országhoz tartozó területre (Felvidék / Szlovákia, Kárpátalja / Ukrajna, Erdély / Románia, Délvidék / Szerbia, Horvátország és Szlovénia), ahol - megismerve az ott élők földrajzi-táji környezetét, településeiket, lakóhelyét, kulturális hagyományaikat, szokásaikat, gasztronómiájukat stb. - magyarok, magyar nemzetiségű emberek, nemzettársaink élnek.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a „Határtalanul!” programhoz kapcsolódóan „Középiskolások figyelem” címmel és felhívással hirdette meg a 2019 - 2020. évi „Határtalanul!” középiskolai vetélkedőt, amelyen anyaországi és külhoni középiskolák osztályai jelentkezhettek és versenyezhettek, tehették próbára földrajzi, történelmi, irodalmi, néprajzi, gasztronómiai vagy éppen a sport területén szerzett tudásukat játékos vetélkedő formájában.

A vetélkedő első fordulójában a versenyző diákoknak, osztályoknak az interneten keresztül, nagyon sok érdekes kérdést magába foglaló tesztet kellett megoldani a „Történelmi Magyarország” - ról október 1. és 31. között online formában. A 20 kérdésből álló változatos feladatsort meghatározott idő alatt (15 perc) kellett teljesíteni, s - mint az első forduló értékelése után kiderült -, csak a maximális pontszámot elért, illetve azt a legrövidebb idő alatt teljesítő csapatok, osztályok kvalifikálták magukat a középdöntőbe.    

A középiskolai vetélkedő első fordulóját követően a „Határtalanul!” - verseny középdöntőjébe jutott osztályok között szerepelt a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 10/C osztályának diákcsoportja is.

A középdöntőbe jutott iskolák és csapataik: Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI, „9Nyek2”, Zalaegerszeg, Gheorghe Pop de Basesti Középiskola, X.a, Szilágycseh (Erdély), Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Ügyviteli Szakgimnáziuma, 9.a, Győr, Kereskedelmi Akadémia Nagymegyer, IV.CM, Nagymegyer (Felvidék), Győri SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája, „Fifikások”, Győr, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium, 8.e, Hajdúböszörmény, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, 10.b, Szatmárnémeti (Erdély), Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI, 10.b, Zalaegerszeg, Márai S. Gimnázium és Alapiskola Kassa, „Máraisokk”, Kassa (Felvidék), Németh László Gimnázium, 12.b, Budapest, Kájoni János Szakközépiskola, „X. Turizmus-intenzív id.”, Csíkszereda (Erdély), Kereskedelmi Akadémia Nagymegyer, II.C, Nagymegyer (Felvidék), Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, 11.a, Budapest, Márai Sándor Gimnázium, IV.G, Kassa (Felvidék), Műszaki Iskola Ada, II-2 „CNC technikusok”, Ada (Délvidék), Németh László Gimnázium, 12.a, Budapest, Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 10.c, Nyíregyháza, Műszaki Iskola Ada, IV-3, Ada (Délvidék), Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, 9.b, Sárospatak.

Az egyes régiók legjobb teljesítményt nyújtó iskoláiba, a verseny első fordulójában sikerese szerepelt osztályokhoz - tini-sztárok kíséretében és ajándékokkal - ellátogatott a „Határtalanul! - program csapata, amely látogatás során ismét játékos formában, de - a vetélkedő első fordulóhoz hasonlóan - próbára tették a diákok tudását, kreativitását. (Az Eötvös Gyakorlóiskola 10/C osztályának csapata a középdöntőn is igazán jó teljesítményt és eredményt nyújtott, illetve ért el, hiszen a jó hangulatban, vidáman lezajlott megmérettetésen a megszerezhető 40 pontból 37 - et abszolvált. Így minden reménye megvan arra, hogy majd az országos döntőbe is meghívást kapjon!)   

Az e középdöntőkön is sikeresen szereplő csapatokat, diákokat meghívják majd egy, 2020 februárjában lebonyolításra kerülő „Határtalanul! napra”, Budapestre, ahol az itt szereplő osztályok diákjai ismert zenekarokkal is találkozhatnak, de emellett jó szereplésükkel - az osztálykasszát, osztálypénzt gyarapítva - akár 1 millió forintot is nyerhetnek, no és sok különleges ajándékkal is gazdagabbak lehetnek majd. Az igazán nagy élmény azonban minden valószínűség szerint az összetartozás, a nemzeti összetartozás érzése és annak ápolása, erősítése lesz majd minden résztvevő számára.

Drotár Nikoletta - Dr. Komáromi István

A vetélkedő kezdete

Érdekes feladatismertetés közben

Játékos egyéni feladatválasztás

A verseny értékelése

Szervezők és versenyzők közös csoportképe (Fotók: Drotár N.)

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel