Az orosz nyelv napja - Puskin születésnapja

Kategória: Eötvös hírek, 2024. június 11., kedd

Az orosz nyelv napja - Puskin születésnapja

Június 6. az „orosz Petőfiként” is emlegetett Alekszandr Szergejevics Puskin, az orosz irodalmi nyelv megteremtőjének a születésnapja. 2010 óta az UNESCO kezdeményezése alapján az orosz nyelv napja is egyben.

Az idén ünnepeljük Puskin születésének 225. évfordulóját, amelynek alkalmából az Eötvös Gyakorlóiskola 9-10. évfolyamos oroszul tanuló diákjai részt vettek Budapesten az Orosz Kulturális Központban a Magyarországi Orosz Nyelv-és Irodalomtanárok Országos Egyesülete (VAPRJAL) által szervezett megemlékezésen. Ennek keretében az ország több pontjáról érkezett középiskolások, egyetemi hallgatók és orosztanárok Puskin verseit olvasták fel vagy szavalták el különböző nyelveken. Érdekes élmény volt Puskin szavait az orosz nyelven kívül horvátul, németül, angolul, franciául, spanyolul, japánul és koreaiul is meghallgatni.

A nap tanulsága mindenképpen az volt, hogy az igazi orosz lélek mégis csak Puskin nyelvén cseng a legszebben, a legszívhezszólóbban, azaz oroszul.

A programon szerepelt Dankó Eszter Liliána 9.a, Barta Patrícia 9.c, Csákány Richárd 9.c, Duliczki Dóra 10.a és Reszegi Gabriella 10.a és Szabovcsik Sztanyiszlav 10.c osztályos tanuló.

Koordináló tanárok: Árva Monika és Tóthné Szabolcsi Zsuzsa orosztanárok

Eseménynaptár

Legutóbbi képek

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2024 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel