Tájékoztatás a korai nyelvoktatásról

Kategória: Eötvös hírek, Nevelés - oktatás, 2021. január 11., hétfő

Kedves Szülők!

Az Eötvös Gyakorlóiskola 2021/2022-es tanévben induló első osztályaiban kiemelt  szerepet kapnak az idegen nyelvek. Minden osztályban három nyelv (angol, francia, német)  közül lehet választani

Miért hatékony a korai nyelvtanulás? 

  • A gyermek játszi könnyedséggel ismerkedik meg a választott idegen nyelvvel. 
  • A kicsi még tökéletes kiejtést képes elsajátítani. 
  • Izzadságos nyelvtanulás helyett, a gyermek játszva szívja magába a szavakat. 

A 2020-ban bevezetésre kerülő Nemzeti Alaptanterv alapján a nyelvoktatás 4. osztálytól  kötelező, így az 1. osztályban kezdődő nyelvtanulási lehetőség miatt is jó választás az  iskolánk. 

Ez még nem minden a nyelvoktatást illetően! Az érvényben lévő szabályozás szerint a  második idegen nyelvet 9. évfolyamon kezdik el a tanulók. Iskolánk a 2021/2022-es tanévben  induló első osztályaiban egy új lehetőséget ajánl: azok a tanulók, akik első osztálybanfrancia vagy a német nyelvet választják, 5. osztálytól lehetőséget kapnak az angol nyelv  tanulására is, vagyis KÉT IDEGEN NYELV tanulását biztosítjuk az intézményünket választó diákoknak.

Miért döntöttünk így? A nyelvtanulás fontossága vitathatatlan, az angol nyelv ismerete  elengedhetetlen. Napjainkban – de a jövőben még inkább - már két idegen nyelv ismerete  szükséges az élet számos területén, amihez az alapokat már általános iskolában szeretnénk  biztosítani. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a franciát vagy németet mint idegen  nyelvet már beszélők számára könnyebb más nyelvek elsajátítása. A francia vagy német nyelv  ismerete  könnyebbséget  jelent  az  angol  nyelv  elsajátításában.  Bátorítjuk  Önöket,  hogy  gyermeküknek már általános iskolában válasszák a két nyelv tanulásának lehetőségét.   

Miért tanuljunk franciául? 
https://www.franciaintezet.hu/binaries/content/assets/articles/education/10-ok-amiert-erdemes-franciaul-tanulni-a4_hu.pdf
https://www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/nyelviskola-es-vizsgakozpont/nyelvvizsgak/delf-dalf/delf-prim/index.html

Miért tanuljunk németül?   
https://www.goethe.de/ins/hu/hu/spr/wdl.html 

Az iskolánkban oktatott idegen nyelvekről további információ található a 
https://eotvos.nye.hu/iskolaszervezet/munkakozossegek/idegen-nyelvi címen. 

Eötvös Gyakorlóiskola

© 2010-2023 Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12. Telefon: +36 (42) 599-415 E-mail: eotvos@nye.hu

Fel